![mygg](https://www.sahlstrom.info/wp-content/uploads/2021/07/mygg-1.jpg)
Det är stickmyggans honor som suger blod av oss för att få protein till sin äggproduktion. (Foto: Adobe Stock)
En liten inande mygga kan vara irriterande nog, och massor av mygg kan bli helt olidligt. I andra länder bär de även med sig sjukdomar som är långt farligare än de kliande betten.
Mygg hör till den svenska sommarens plågor, men myggor finns faktiskt över hela världen i alla typer av klimat, från arktiska områden till tropikerna. Ett långlivat djur är det också, som har funnits på jorden sedan trias (över 400 miljoner år sedan).
Myggor lever på blommornas nektar, men honorna suger blod från exempelvis människor för att få protein till sin äggproduktion.
Trots sin minimala storlek är det ett farligt djur som dödar mer än två miljoner människor varje år. Dock är det inte myggan i sig som dödar utan de smittor den för med sig: främst malaria, men också zika och denguefeber.
Myggan är en insekt inom ordningen tvåvingar, och gruppen omfattar bland annat stickmyggor, fjädermyggor, harkrankar, knott, svidknott och gallmyggor. I Sverige är det stickmyggan vi oftast menar när vi talar om mygg.
Det vi i Sverige brukar tala om som knott är oftast svidknott, som är väldigt små myggor som finns över hela landet, men allra mest i fjällen.
Svidknotten har en mängd olika dialektala benämningar, till exempel: svidan, svedan, svädan, brännmy, småsven, sve, svidare, svidd, svidon, sviern, svirro, svept, svian, gnadd, schwia, smasvadon, sviarn, brännåte, brännmygg. Det är inte svårt att förstå hur det känns när man råkat ut för en svärm svidknott …
Orden mygga och mygg användes redan i fornsvenska, och andra germanska språk har liknande ord, som tyska Mücke och engelska midge. Dock avser midge fjädermyggor eller knott, medan stickmyggorna heter mosquito på engelska.
Vi kan tala både om en mygga och flera myggor, eller om mygg som ett kollektivord med pluralbetydelse. I norrländska dialekter kan det även förekomma att man säger en mygg.
Mygg förekommer i många ordspråk och liknelser. Svenska Akademiens ordbok, SAOB, tar upp en mängd fasta uttryck med myggtema. Några ordspråk från 1600–1800-talet som inte är så vanliga idag:
- Magra Muggor bijta wärst.
- Muggan flyger så länge kringh Liwset, at hon bränner Wingarna.
- Man får inte slå efter hvarje mygga.
- Man skall icke slå myggor med hammare.
Några talesätt som betecknar något som i jämförelse med något annat är obetydligt och oviktigt:
- Sila mygg och svälja kameler.
- Av en mygga göra en kamel.
- Göra en mygga till en elefant alternativt göra myggor till elefanter. Och i en äldre variant är elefanten en älg: Förbyta en mugga vthi en älg (från 1615).
Förledet mygg- förekommer i en lång rad sammansättningar, som myggbett, myggskydd, myggnät, myggplåga, myggsommar, myggolja och myggsvärm.
Ordet kan också betyda något helt annat, nämligen en liten mikrofon av det slag som man fäster på ett klädesplagg på överkroppen. Den benämningen finns belagd sen åtminstone 1995 – och troligen kommer den av att den lilla mikrofonen ser ut som en mygga.
Mer om ord förknippade med årstider
- Sommar, sommar, sommar … – inlägg från 13 juli 2022.
- Sommarlov – från arbete till fritid – inlägg från 8 juli 2020.
- Majstång i juni – inlägg från 17 juni 2015.
- Sommarsolståndet – den längsta dagen – inlägg från 12 juni 2019.
- Semester – ett ord med motsatta betydelser – inlägg från 4 juli 2018.
- När är det brittsommar? – 26 september 2018.
- Fler inlägg om årstidsord
Mer om mygg
- Myggor: den ultimata guiden – fakta om myggor från Stick, ett företag som bekämpar skadedjur.
- 10 otroliga fakta om mygg – fakta om myggor från Acreto, ett företag som säljer bland annat myggskydd.
- Myggor – från Wikipedia.
- Myggor respektive knott – artiklar från Nationalencyklopedin om olika myggsorter.
- Sväda & knott – bitska småkryp – artikel i ÅreSweden om svidknott.
- Sviarn, Brännåte, Brännmygg – inlägg på Bon Logg.
- Heter det en eller ett mygg? – Språkrådet svarar på en språkfråga i Frågelådan.
- Mygga – artikel i Svenska Akademiens ordbok.
- Mygga – artikel i Svensk ordbok.
0 kommentarer