Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Uppdatering av Myndigheternas skrivregler

av | 17/9 2014 | Bokrecensioner, Språknyheter, Tips och råd

Bild på pdf-bok på bildskärm.

Myndigheternas skrivregler finns som gratis pdf.

Nu har det kommit en ny version av Myndigheternas skrivregler, en handbok som kan användas av betydligt fler än myndighetsanställda.

Sedan 1991 har Statsrådsberedningen gett ut sju upplagor av Myndigheternas skrivregler, en skrivhandbok för anställda i offentlig förvaltning. Nu när den har kommit i en åttonde upplaga är det Språkrådet som står för omarbetningen.

Även om Myndigheternas skrivregler som sagt i första hand vänder sig till anställda på myndigheter är den användbar för alla som är måna om att skriva ett vårdat, enkelt och begripligt språk. Störst plats i boken tar de lokala, ytliga detaljerna i språket som stavning, ordformer och källhänvisningar.

Men den här versionens disposition följer texttriangeln (se mitt tidigare inlägg om texttriangeln) och inleds föredömligt med mottagare och syfte. Dispositionen går sedan vidare neråt i texttriangelns till nivåerna för struktur och disposition: i boken talar man om överskådlighet, tillgänglighet samt text och form.

I sjunde upplagan saknades allt detta, förutom kapitlet om text och form – som märkligt nog låg sist fast det bör vara något man funderar över innan man ska välja mellan ska eller skall.

Andra nyheter i den åttonde upplagan är att man tar upp skrivande på webben och i sociala medier (i andra kapitlet) och ger nya eller utökade råd om sådant som källhänvisningar, rubriker, utformning av myndighetsnamn och könsneutralt språk.

Om man inte jobbar på myndighet kan man, förutom skrivråden, använda sig av Myndigheternas skrivregler som en mall för hur man kan lägga upp arbetsplatsens egna skrivregler. Att inte omedelbart ge sig på stavningsfrågor utan börja med mottagare och syfte är verkligen att rekommendera eftersom mottagaranpassning är det mest grundläggande för att få en text att fungera.

Myndigheternas skrivregler finns som tryckt bok, men går även att ladda ner gratis i pdf-format från Språkrådets sajt.

Tidigare inlägg

Läs mer om skrivråden

  • Myndigheternas skrivregler – Språkrådet skriver om den åttonde upplagan, ger en länk till pdf:en samt informerar om hur man kan köpa boken eller låna den på bibliotek.

1 kommentar

  1. Bra inlägg, även om jag inte riktigt håller med om hur dessa regler är..

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: