Fyrtio dagar efter påsk är det dags för den långa majhelgen med klämdagen – Kristi himmelsfärdsdag, en dag som enligt folktron inledde sommaren.
I det sekulariserade Sverige firar vi fortfarande nogsamt många kyrkliga helgdagar. Kanske det är för att de kyrkliga händelserna så praktiskt såg till att inträffa i samband med gamla hedniska firanden eller årstidsförändringar.
Eller bara för att ledigheterna har blivit tradition, medan vi knappt kommer ihåg de religiösa anledningarna till firandet.
Kristi himmelsfärdsdag är en typisk sådan helgdag. Den firas 40 dagar efter påsk, eller snarare på den 40:e dagen efter Jesus uppståndelse på påskdagen. Enligt Bibeln visade sig Jesus för sina lärjungar flera gånger efter uppståndelsen och gav dem i uppgift att vittna om vad de hade upplevt.
I Apostlagärningarna 1:1–11 beskrivs det hur lärjungarna på den 40:e dagen såg hur Jesus ”lyftes upp i höjden, och ett moln tog honom ur deras åsyn”. Dagen för när Jesus återvände till himlen har firats i den kristna kyrkan sedan 300-talet.
Helgdagar skrivs normalt gement i svenska, men benämningar på helgdagar som innehåller ett egennamn inleds med stor bokstav, till exempel Marie bebådelsedag. Kristus ses traditionellt som Jesus andranamn och Kristi är den latinska genitivformen.
Ibland skrivs dagen isär, Kristi himmelsfärds dag, men normalformen är numera en sammansättning, himmelsfärdsdag. Words språkkontroll vill dessutom skriva ihop båda orden, Kristihimmelsfärdsdag, men det är ett exempel på att du aldrig ska lita helt på Word för det finns inte som alternativ i någon normkälla.
Den här dagen har också en rad andra benämningar. En skämtsam sådan är Kristi flygare. Metaredagen är en benämning från folktron – det var starten på sommarsjöfisket, och fiskelyckan den här dagen påverkade hur fisket blev under resten av året.
Andra benämningar som barärmadagen eller vitärmadagen syftar på att man såg dagen som den första sommardagen då man bytte till sommarkläder. Dagen har också förknippats med andra traditioner, som att man i delar av västra och sydligaste Sverige tände eldar. Andra årstidsförknippade seder var att fånga rävungar eller gå på gökotta den här dagen.
Att Kristi himmelsfärdsdag sågs som starten på allt möjligt sommarförknippat är dock lite märkligt eftersom den inte infaller på ett särskilt datum utan under tidsspannet början av maj till början av juni.
Eftersom påsken bygger på måncyklerna och infaller vid olika datum olika år gör även Kristi himmelsfärdsdagen det – men den är alltid på en torsdag. Vilket innebär att fredagen efter blir en klämdag då skolorna är lediga och många tar ledigt från sina jobb.
Och idag är det nog långledighet vi främst förknippar med Kristi himmelsfärdsdagen. Som jag mest hör benämnas som Kristihimmel, men det alternativet hittar jag varken i ordböcker eller andra källor.
Mer att läsa om kalenderdagar
Bok om årstidshändelser
- Årets ord – om årstidshändelser och kalenderdagar – en bok som samlar alla mina blogginlägg om årets ord till och med hösten 2024.
Fler inlägg
- Vändpunkten vårdagjämning – inlägg från 20 mar 2019.
- Valborg välkomnar våren – inlägg från 21 april 2021.
- Första maj – festdag med långa anor – inlägg från 1 maj 2024.
- Majstång i juni – inlägg från 17 juni 2015.
- Sommarsolståndet – den längsta dagen – inlägg från 12 juni 2019.
- Semester – ett ord med motsatta betydelser – inlägg från 4 juli 2018.
- När är det brittsommar? – 26 september 2018.
- Höstdagjämningen i skördetid – inlägg från 4 septemger 2019.
- Vintersolståndet mitt i vintern – inlägg från 25 december 2019.
- Jul – ett ord med långa traditioner – inlägg från 20 december 2017.
- Nyår förr och nu – inlägg från 23 december 2020.
- Fler inlägg om dagar förknippade med händelser i almanackan.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Läs mer om Kristi himmelsfärdsdag
- Apostlagärningarna 1:1–11 berättar om när Jesus 40 dagar efter sin uppståndelse lyfts upp till himlen.
- Nationalencyklopedins artikel.
- Wikipedias artikel.
- Skriver man Kristi Förklarings Dag, kristi förklarings dag eller kristi förklaringsdag? – Språkrådet ger rekommendationer om hur man skriver några kristna helgdagar.
- Isof, Institutet för språk och folkminnen, berättar om Kristi himmelsfärdsdag.
- Svenska kyrkan berättar om Kristi himmelsfärd.
- Nordiska museet berättar om dagen.
0 kommentarer