Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Det viktiga sidkorrekturet

av | 14/8 2013 | Tips och råd

sidkorrektur

Idag är det nor­mala att man läser sidkorrektur digitalt.

Sidkorrektur är en viktig del i pro­cessen att göra en tryck­sak. Först när texten är i sitt samman­hang kan du göra den slut­giltiga kollen av att allt stämmer och fungerar tillsammans.

Tidigare på bloggen har jag tipsat om hur du kan gå till­väga för att läsa korrek­tur. De tipsen är fram­för allt en check­lista för när du läser text­korrektur, men de flesta tipsen fungerar även i sidkorrektur­omgången.

Men räcker det inte med att läsa korrek­tur en gång, kanske du tänker nu? Nej, det gör det inte, säger jag. För­utom att flera korrektur­omgångar ökar chanserna för att du hittar korrektur­felen finns det saker du inte kan se innan texten finns i sitt sammanhang.

Kolla länken nedan från sajten Buzzfeed så förstår du vad jag menar. De flesta exemplen visar på hur tokigt det kan bli när två artiklar eller en artikel och annons hamnar bred­vid var­andra – och det var inget man kunde för­utse genom att läsa text­filerna innan de las in i layoutprogrammet.

När man läser sidkorrektur är det huvud­sakliga fokuset på hur det ser ut. Visst bör du kolla stav­fel, menings­byggnads­fel, skilje­tecken etc. även nu, för ofta har det slunkit med något som inte upp­täcktes i text­korrekturet, men det du inte har kunnat kolla tidigare är till exempel

 • att avstavningarna är lätt­lästa
 • att typsnitten stämmer
 • att rubriken är lagom lång och sam­spelar med bilden
 • att mellanrubrikerna ligger på lämp­liga ställen
 • att det finns bild­texter till alla bilder
 • att det inte har blivit några ensamrader
 • att all text kommit med
 • att text- och bildbyline är med
 • att text och bilder inte krockar på något sätt (se Buzzfeed-länken).

Funderar du över vad den typo­grafiska termen ensam­rader inne­bär eller vad som är lämp­liga ställen för mellan­rubriker kan det vara läge att ta pro­fessionell hjälp för korrektur­läsningen.

Mer om sidkorrektur och annan korrektur

Mer om layout

Betalt samarbete med Moderskeppet

Jag är frilanslärare på Moderskeppet och har gjort en webbkurs, Korrekturflöde med Adobe Acrobat, där du lär dig hur du läser sidkorrektur digitalt i pdf:er med hjälp av kommentarsverktyget i Adobe Acrobat. Vill du göra kursen löser du medlemskap hos Moderskeppet – det går att betala för bara en månad. Gillar du den och de andra kurser du får tillgång till under den månaden kan du fortsätta att prenumerera eller uppgradera till årsmedlemskap. Genom mig kan du få rabatt på alla varianterna.

 

 

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Läsa korrektur i Word – Snabba skrivtips från Evas skrivskola - […] Det vik­tiga sid­korrekturet […]
 2. Läsa korrektur i en pdf med Adobe Acrobat – Evas skrivskola - […] Det vik­tiga sid­korrekturet […]
 3. Att förbereda en text för korrektur – Eva Sahlström - […] Det vik­tiga sid­­korrekturet – inlägg från 14 augusti 2013. […]
 4. Fem bästa skrivtipsen – från textexperten Eva Sahlström - […] Det vik­tiga sid­­korrekturet – inlägg från 14 augusti 2013. […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

 • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
 • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: