Det viktiga sidkorrekturet

Sidkorrektur är en viktig del i processen att göra en trycksak. Först när texten är i sitt sammanhang kan man göra den slutgiltiga kollen av att allt stämmer och fungerar tillsammans.

Tidigare på bloggen har jag tipsat om hur man kan gå tillväga för att läsa korrektur. De tipsen är framför allt en checklista för när man läser textkorrektur, men de flesta tipsen fungerar även i sidkorrekturomgången.

Men räcker det inte med att läsa korrektur en gång, kanske du tänker nu? Nej, det gör det inte, säger jag. Förutom att flera korrekturomgångar ökar chanserna för att man hittar korrekturfelen finns det saker man inte kan se innan texten finns i sitt sammanhang. Kolla länken nedan från sajten Buzzfeed så förstår du vad jag menar. De flesta exemplen visar på hur tokigt det kan bli när två artiklar eller en artikel och annons hamnar bredvid varandra – och det var inget man kunde förutse genom att läsa textfilerna innan de las in i layoutprogrammet.

När man läser sidkorrektur är det huvudsakliga fokuset på hur det ser ut. Visst bör du kolla stavfel, meningsbyggnadsfel, skiljetecken etc. även nu, för ofta har det slunkit med något som inte upptäcktes i textkorrekturet, men det du inte har kunnat kolla tidigare är till exempel

 • att avstavningarna är lättlästa
 • att typsnitten stämmer
 • att rubriken är lagom lång och samspelar med bilden
 • att mellanrubrikerna ligger på lämpliga ställen
 • att det finns bildtexter till alla bilder
 • att det inte har blivit några horungar  ensamrader
 • att all text kommit med
 • att text- och bildbyline är med
 • att text och bilder inte krockar på något sätt (se Buzzfeed-länken).

Funderar du över vad den typografiska termen horunge ensamrader innebär eller vad som är lämpliga ställen för mellanrubriker kan det vara läge att ta professionell hjälp för korrekturläsningen. Mina kontaktuppgifter finns häruppe till höger.

(Ändring 160916: Språkrådet rekommenderar numera termen ensamrad istället för den gamla termen horunge)

Annat jag har skrivit om korrektur

Länk till layoutmissar

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/tips-och-rad/det-viktiga-sidkorrekturet/

2 pingar

 1. […] Det vik­tiga sid­korrekturet […]

 2. […] Det vik­tiga sid­korrekturet […]

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.