Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

PRV:s språk JO-anmält

av | 21/8 2013 | Språknyheter

Företaget Språkkonsulterna ville namnskydda sitt evenemang Grammatikdagen, men förstod inte Patent- och registreringsverkets svar på deras ansökan. Nu har Språkkonsulterna JO-anmält PRV för brott mot språklagen.

Företaget Språkkonsulterna ville varumärkesskydda namnet på sitt årliga evenemang Grammatikdagen och lämnade därför in en ansökan till Patent- och registreringsverket, PRV.

Tillbaka fick de ett föreläggande som ingen av dem förstod. Framför allt förstod de inte vad de förväntades göra – förutom det faktum att de inte förstod om de fått ja eller nej på sin ansökan.

Språkkonsulterna gjorde då en anmälan till justitieombudsmannen, JO, eftersom man anser att PRV strider mot språklagens klarspråksparagraf som säger att den offentliga svenskan ska vara vårdad, enkel och begriplig.

– Att myndigheter skickar ut fullständigt obegripliga texter är inte rimligt fyra år efter språklagens införande. Det är inte bra kommunikation med medborgarna, säger Helena Englund-Hjalmarsson, vd för Språkkonsulterna, till Dagens Nyheter.

När man läser föreläggandet (som finns publicerat i sin helhet på Metros sajt) är det inte svårt att hålla med Språkkonsulterna om att föreläggandet bryter mot klarspråksparagrafen. PRV:s chefsjurist Per Holmstrand säger dock till Dagens Nyheter att texten är fullt begriplig.

Det värsta kanske inte är att han försvarar detta solklara exempel på krånglig kanslisvenska, utan att han dessutom säger till Dagens Nyheter:

– Jag är förvånad över att personer som presenterar sig som professionella språkkonsulter inte förstår innebörden av det här.

I en diskussion i P1:s Studio Ett vidhåller han att professionella språkkonsulter borde förstå föreläggandet och att det uppfyller språklagens krav.

Det är märkligt nog att Per Holmstrand inte ser varför det här brevet bryter mot språklagen, eller att han tror att det räcker med att texten är begriplig för att uppfylla språklagens krav. Det riktigt märkliga är att han uttalar sig så nedlåtande om språkkonsulters läsförståelse. Själv skulle jag bli riktigt bekymrad om personer som har minst tre års högskolestudier i svenska med inriktning på språkvård och sannolikt stor vana av textanalys inte förstod min text – för då förstår ju ingen annan den heller.

Ett vårdat, enkelt och begripligt språk är avgörande för om medborgarna ska kunna utöva delaktighet och inflytande. Det här är inte en språkfråga, det är en demokratifråga.

······························

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: