Många tror fortfarande att man behöver skriva ut korrektur på papper för att kunna se felen. Men att läsa korrektur digitalt ger ett säkrare och snabbare resultat.
När jag började jobba som journalist i mitten av 1990-talet ansågs det att man måste läsa korrektur på papper, för annars såg man inte felen. Ändå läste vi textkorrekturet på skärm på de arbetsplatser jag var på – något annat fanns det inte tid för.
Men sidkorrekturet, det man läser när texten är layoutad, det var självklart att läsa på papper.
Idag arbetar vi som läser korrektur professionellt helt digitalt, men fortfarande florerar myten om att man måste läsa korrektur på papper för att se felen, till exempel i författargrupper på Facebook.
Att läsa korrektur digitalt går snabbare, ger ett bättre resultat och är säkrare:
- Du slipper skriva ut – det kanske inte verkar så besvärligt om du ska skriva ut fyra sidor i A4, men ett helt bokmanus tar desto längre tid och en tidning i tabloidformat kräver A3-skrivare.
- Att skicka utskrifter med post tar tid och är osäkert eftersom försändelsen kan tappas bort.
- Att skanna ett korr för att skicka det digitalt går snabbt om det är fyra sidor i A4, men lång tid om det är ett bokmanus – även med dokumentmatare (tro mig, jag har testat).
- Om det inte finns tid i produktionsprocessen för att skicka manus med post behöver korrekturläsaren sitta på plats.
När du läser korrekturet digitalt kan du istället jobba helt platsoberoende, bara du kan skicka och ta emot filer. Du kan ha samma tajta tidsramar som om du satt på plats, och säkerheten är mycket större. Ett mejl eller en länk till en filöverföringstjänst som tappas bort är ju enkelt att skicka om.
Det är också vänligare för miljön att inte använda skrivare, bläckpatroner, papper och kuvert som alla ska framställas, lagerhållas, distribueras och återvinnas.
Men stämmer det inte att man ser felen bättre om man läser korrekturet på papper? Nej, idag arbetar vi med skärmar med hög upplösning, och har du bara tillräckligt stor skärm kan du dessutom zooma upp texten större så ser du ännu bättre.
Dessutom finns det en rad digitala funktioner som gör det enklare att hitta fel, som Sök och ersätt. Läser du textkorrekturet i Word lägger du in ändringarna direkt i texten, så att den som får tillbaka korret bara behöver välja att acceptera eller infoga dem.
Det går snabbare att läsa korrektur digitalt och varken jag eller mina kunder upplevde någon kvalitetsförsämring när jag gick över till att arbeta helt digitalt.
Korrläser du din egen text kan det vara bra att läsa texten i ett annat sammanhang eftersom hjärnan fyller i luckor och rättar till fel utifrån vad vi vet sen tidigare. Det gör att det blir svårare att korra sin egen text, i synnerhet om du skrev den nyligen.
Det andra sammanhanget behöver dock inte vara en pappersutskrift. Du kan göra en pdf som du läser i plattan till exempel.
Mer om att läsa korrektur digitalt
Kursportalen Evas skrivskola
- Om korrektur – en samlingssida för allt jag har skrivit om korrekturläsning.
- Kort om korrektur – en webbkurs som lär dig arbetsmetoder för korrekturläsning, både för dig som vill sköta korrekturet helt själv och för dig som lämnar bort det till en professionell korrekturläsare.
Fler blogginlägg
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Kan man lita på stavningskontrollen, nr 7/2020
- Hitta fel med sök och ersätt, nr 8/2020
- Korrekturläs digitalt i Word, nr 9/2020
- Korrekturläs digitalt i en pdf, nr 10/2020
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Bok
- Vanliga korrekturfel – och hur du åtgärdar dem – finns att köpa i de stora nätbokhandlarna, men är alltid billigast på min kursportal Evas skrivskola. Köper du min webbkurs Kort om korrektur (länk ovan) ingår den i kursen.
Kurs om att läsa korrektur digitalt på Moderskeppet
Jag är frilanslärare på Moderskeppet och har gjort en webbkurs där du lär dig hur du läser sidkorrektur digitalt i pdf:er med hjälp av kommentarsverktyget i Adobe Acrobat. Vill du göra kursen löser du medlemskap hos Moderskeppet – det går att betala för bara en månad.
0 kommentarer