Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Därför ska du läsa korrektur digitalt

av | 30/11 2022 | Tips och råd

läsa korrektur digitalt

Att läsa korrektur digitalt är det normala idag – ett smidigt och säkert sätt att korra text. (Foto: Adobe Stock)

Många tror fort­farande att man behöver skriva ut korrektur på papper för att kunna se felen. Men att läsa korrektur digitalt ger ett säkrare och snabbare resultat.

När jag började jobba som journa­list i mitten av 1990-talet ansågs det att man måste läsa korrektur på papper, för annars såg man inte felen. Ändå läste vi text­korrekturet på skärm på de arbets­platser jag var på – något annat fanns det inte tid för.

Men sid­korrekturet, det man läser när texten är layoutad, det var själv­klart att läsa på papper.

Idag arbetar vi som läser korrektur pro­fessionellt helt digitalt, men fort­farande florerar myten om att man måste läsa korrek­tur på papper för att se felen, till exempel i författar­grupper på Facebook.

Att läsa korrektur digitalt går snabbare, ger ett bättre resultat och är säkrare:

  • Du slipper skriva ut – det kanske inte verkar så besvär­ligt om du ska skriva ut fyra sidor i A4, men ett helt bok­manus tar desto längre tid och en tidning i tabloid­format kräver A3-skrivare.
  • Att skicka ut­skrifter med post tar tid och är osäkert eftersom för­sändelsen kan tappas bort.
  • Att skanna ett korr för att skicka det digitalt går snabbt om det är fyra sidor i A4, men lång tid om det är ett bok­manus – även med dokument­matare (tro mig, jag har testat).
  • Om det inte finns tid i produktions­processen för att skicka manus med post behöver korrektur­läsaren sitta på plats.

När du läser korrekturet digitalt kan du istället jobba helt plats­oberoende, bara du kan skicka och ta emot filer. Du kan ha samma tajta tids­ramar som om du satt på plats, och säker­heten är mycket större. Ett mejl eller en länk till en fil­överförings­tjänst som tappas bort är ju enkelt att skicka om.

Det är också vänligare för miljön att inte använda skrivare, bläck­patroner, papper och kuvert som alla ska fram­ställas, lager­hållas, distri­bueras och återvinnas.

Men stämmer det inte att man ser felen bättre om man läser korrekturet på papper? Nej, idag arbetar vi med skärmar med hög upp­lösning, och har du bara till­räckligt stor skärm kan du dess­utom zooma upp texten större så ser du ännu bättre.

Dessutom finns det en rad digitala funk­tioner som gör det enklare att hitta fel, som Sök och ersätt. Läser du text­korrekturet i Word lägger du in ändring­arna direkt i texten, så att den som får till­baka korret bara behöver välja att accep­tera eller infoga dem.

Det går snabbare att läsa korrektur digitalt och varken jag eller mina kunder upp­levde någon kvalitets­försämring när jag gick över till att arbeta helt digitalt.

Korrläser du din egen text kan det vara bra att läsa texten i ett annat samman­hang efter­som hjärnan fyller i luckor och rättar till fel utifrån vad vi vet sen tidigare. Det gör att det blir svårare att korra sin egen text, i synner­het om du skrev den nyligen.

Det andra samman­hanget behöver dock inte vara en pappers­utskrift. Du kan göra en pdf som du läser i plattan till exempel.

Mer om att läsa korrektur digitalt

Kursportalen Evas skrivskola

  • Om korrektur – en samlings­sida för allt jag har skrivit om korrektur­läsning.
  • Kort om korrektur – en webb­kurs som lär dig arbets­metoder för korrektur­läsning, både för dig som vill sköta korrek­turet helt själv och för dig som lämnar bort det till en profes­sionell korrekturläsare.

Fler blogginlägg

Skrivbrevet från Evas skrivskola

Snabba skrivtips från Evas skrivskola

Bok

Kurs om att läsa korrektur digitalt på Moderskeppet

Jag är frilanslärare på Moderskeppet och har gjort en webbkurs där du lär dig hur du läser sidkorrektur digitalt i pdf:er med hjälp av kommentarsverktyget i Adobe Acrobat. Vill du göra kursen löser du medlemskap hos Moderskeppet – det går att betala för bara en månad.

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: