
Om du beställer eller utför textgranskning, se till att ni är överens om på vilken nivå den ska göras. (Foto: Adobe Stock)
En text kan granskas på flera nivåer, och du behöver ha koll på skillnaderna om du ska köpa professionell textgranskning. Eller själv utföra den.
Textgranskning handlar om precis vad det låter som: man granskar text.
En annan vanlig term är språkgranskning, men min erfarenhet är att den termen är lite luddig. Så jag brukar undvika att tala om språkgranskning och håller mig till de termer som klarare definierar vilken nivå granskningen handlar om.
Korrekturläsning är en finputsning av den språkliga ytan. Du gör inte ändringar av innehållet utan rättar främst sådant som stavning, skiljetecken, meningsbyggnad, förkortningar, sifferuttryck, stor eller liten bokstav etc.
Du håller också koll på att texten hänger ihop och att fakta verkar stämma – om det inte gör det ändrar du inte innehåller utan skriver en kommentar om det.
Vid textredigering går du däremot lite djupare och ändrar i innehållet, men du strävar efter att ligga kvar nära skribentens ursprungstext. Du kanske kortar texten, flyttar om stycken, lägger till rubrik, ingress och mellanrubriker och liknande.
Du kan också göra ändringar av språkliga fel, syftningsfel och liknande som kräver så pass omfattande omskrivningar att du kan behöva låta dem passera vid korrekturläsning.
Nästa granskningsnivå är textbearbetning. Då använder du befintligt textmaterial som grund för en ny text, och du kanske också lägger till egna delar.
När jag till exempel uppdaterade ett antal ledarhandledningar till en förening använde jag mig av material från de gamla handledningarna, men kompletterade med nya avsnitt om den ledarskapssyn som hade införts i föreningen.
Dessutom gjorde jag om strukturen och såg till att hela handledningen fick samma ton, tilltal och stil.
När du bearbetar texten så pass mycket att det skapas en ny text, då blir du också upphovsperson jämte den som skrivit den ursprungliga texten.
Det märks skatterättsligt genom att textbearbetning har samma momssats som om du skrivit upphovsrättslig text från grunden, 6 procent. Korrektur, textredigering och andra redaktionella tjänster har istället 25 procents moms.
I verkligheten är det inte alltid helt lätt att avgöra var gränsen går mellan textredigering och textbearbetning, men det är viktigt att både du som utför tjänsterna och du som köper dem ser till att komma överens om innan på vilken nivå texten ska granskas.
Mer från mig om textgranskning
Fler blogginlägg
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Använd formatmallar, Skrivbrevet från Evas skrivskola 2/2020
- Mer om formatmallar, Skrivbrevet från Evas skrivskola 3/2020
- Kan man lita på stavningskontrollen, nr 7/2020
- Hitta fel med sök och ersätt, nr 8/2020
- Korrekturläs digitalt i Word, nr 9/2020
- Korrekturläs digitalt i en pdf, nr 10/2020
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
- Alla snabba skrivtips i kategorin korrekturläsning.
- Tips om vanliga saker du behöver rätta när du korrekturläser kan du få i kategorierna språkriktighet respektive typografi.
Kursportalen Evas skrivskola
- Om korrektur – en samlingssida för allt jag har skrivit om korrekturläsning.
- Kort om korrektur – en webbkurs som lär dig arbetsmetoder för korrekturläsning, både för dig som vill sköta korrekturet helt själv och för dig som lämnar bort det till en professionell korrekturläsare.
Bok
- Vanliga korrekturfel – och hur du åtgärdar dem – finns att köpa i de stora nätbokhandlarna, men är alltid billigast på min kursportal Evas skrivskola. Köper du min webbkurs Kort om korrektur (länk ovan) ingår den i kursen.
Betalt samarbete med Moderskeppet
Jag är frilanslärare på Moderskeppet och har gjort en webbkurs, Korrekturflöde med Adobe Acrobat, där du lär dig hur du läser sidkorrektur digitalt i pdf:er med hjälp av kommentarsverktyget i Adobe Acrobat. Vill du göra kursen löser du medlemskap hos Moderskeppet – det går att betala för bara en månad. Gillar du den och de andra kurser du får tillgång till under den månaden kan du fortsätta att prenumerera eller uppgradera till årsmedlemskap. Genom mig kan du få rabatt på alla varianterna.
Annat intressant för textarbetare
- Uppdrag textgranskning – bok av Sara Rösare och Anki Mattson utgiven av Prodicta.
- Journalistförbundet går igenom vilka momssatser som gäller för olika typer av textarbete och andra journalistiska uppdrag.
har ingen kommentar men undrar om du eva tycker att man kaan säga ”har aldrig varit så investerad ” om med det mena aldrig varit så engagerad?? mvh/ fyr
Här kan du slå upp betydelsen av ord: https://svenska.se/tre/?sok=investera&pz=1