Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Olika nivåer av textgranskning

av | 2/11 2022 | Språknyheter

textgranskning

Om du beställer eller ut­för textgranskning, se till att ni är överens om på vilken nivå den ska göras. (Foto: Adobe Stock)

En text kan granskas på flera nivåer, och du behöver ha koll på skillnad­erna om du ska köpa profes­sionell textgranskning. Eller själv utföra den.

Textgranskning handlar om precis vad det låter som: man granskar text.

En annan vanlig term är språk­granskning, men min erfaren­het är att den termen är lite luddig. Så jag brukar und­vika att tala om språk­granskning och håller mig till de termer som klarare defi­nierar vilken nivå gransk­ningen handlar om.

Korrekturläsning är en fin­puts­ning av den språkliga ytan. Du gör inte ändringar av inne­hållet utan rättar främst sådant som stav­ning, skilje­tecken, menings­byggnad, för­kort­ningar, siffer­uttryck, stor eller liten bok­stav etc.

Du håller också koll på att texten hänger ihop och att fakta verkar stämma – om det inte gör det ändrar du inte inne­hållet utan skriver en kommen­tar om det.

Vid textredigering går du där­emot lite djupare och ändrar i inne­hållet, men du strävar efter att ligga kvar nära skribent­ens ursprungs­text. Du kanske kortar texten, flyttar om stycken, lägger till rubrik, ingress och mellan­rubriker och liknande.

Du kan också göra änd­ringar av språk­liga fel, syftnings­fel och lik­nande som kräver så pass om­fattande omskriv­ningar att du kan behöva låta dem passera vid korrekturläsning.

Nästa granskningsnivå är text­bearbetning. Då använder du befintligt text­material som grund för en ny text, och du kanske också lägger till egna delar.

När jag till exempel upp­daterade ett antal ledar­hand­ledningar till en förening använde jag mig av material från de gamla hand­ledning­arna, men kom­pletterade med nya avsnitt om den ledar­skaps­syn som hade införts i föreningen.

Dessutom gjorde jag om strukturen och såg till att hela hand­ledningen fick samma ton, till­tal och stil.

När du bear­betar texten så pass mycket att det skapas en ny text, då blir du också upphovs­person jämte den som skrivit den ursprung­liga texten.

Det märks skatte­rätts­ligt genom att text­bearbetning har samma moms­sats som om du skrivit upphovs­rättslig text från grunden, 6 procent. Korrektur, text­redigering och andra redaktionella tjänster har istället 25 procents moms.

I verklig­heten är det inte alltid helt lätt att avgöra var gränsen går mellan text­redigering och text­bearbetning, men det är viktigt att både du som utför tjänsterna och du som köper dem ser till att komma överens om innan på vilken nivå texten ska granskas.

Mer från mig om textgranskning

Fler blogginlägg

Skrivbrevet från Evas skrivskola

Snabba skrivtips från Evas skrivskola

Kursportalen Evas skrivskola

 • Om korrektur – en samlings­sida för allt jag har skrivit om korrektur­läsning.
 • Kort om korrektur – en webb­kurs som lär dig arbets­metoder för korrektur­läsning, både för dig som vill sköta korrek­turet helt själv och för dig som lämnar bort det till en profes­sionell korrekturläsare.
 • Ta hand om texten – om textredigering – en handfast webbkurs i textredigering, där du lär dig grundläggande, avancerad och språkligt bearbetning av texten.

Böcker om textgranskning

Böckerna finns att köpa i de stora nätbokhandlarna, men är alltid billigast på min kursportal Evas skrivskola. De ingår i några av mina webbkurser (se kursbeskrivningarna).

Annat intressant för textarbetare

 

4 Kommentarer

 1. har ingen kommentar men undrar om du eva tycker att man kaan säga ”har aldrig varit så investerad ” om med det mena aldrig varit så engagerad?? mvh/ fyr

  Svara
 2. Hej jag har ett manus om ca 95 000 ord som skulle behöva redigeras/granskas och/eller korrektur. Projektet är en handbok om musikbranchen (aktörerna, sedvänja och avtal). Manuset är klart. Tack på förhand

  Svara
  • Om du har en uppdragsfrågan är jag tacksam för om du mejlar den till mig: eva@sahlstrom.info

   Kolla gärna den här sidan innan du skickar förfrågan så ökar chansen att jag kan ge dig besked med vändande mejl: Beställning av jobb.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

 • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
 • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: