Definition på klarspråk

Nu finns det en definition på vad klarspråk är. Mitt i semestertider publicerade Rikstermbanken en definition som har tagits fram av Terminologicentrum i samarbete med språkkonsulter.

Bland dem som jobbar med språk och brukstexter talas det ofta om klarspråk, men det har saknats en definition på vad klarspråk faktiskt är. Det är inte så lätt att definiera heller, så när Rikstermbanken nu har publicerat en definition är det med en lång kommentar för hur man bör tolka definitionen.

Definitionen lyder:

Klarspråk – språk som dels är tydligt, dels är begripligt för de avsedda mottagarna.

I kommentaren förtydligas vad som menas med tydligt språk, begripligt språk och avsedda mottagare.  Det påpekas också att den praxis för hur man skriver på klarspråk i första hand är erfarenhetsbaserad och delvis språk- och kulturberoende.

För muntligt språk finns ingen motsvarande praxis, men i kommentaren står det att klarspråksprinciperna mycket väl kan tillämpas även på muntligt språk.

Klarspråkspraxisen har vuxit fram inom myndighetsvärlden för att demokratisera kommunikationen mellan myndigheter och medborgare, men principerna kan användas även inom andra organisationer.

En spännande notering är att definitionens kommentar innehåller ett generiskt hen!

Länkar för mer information

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknyheter/definition-pa-klarsprak/

1 ping

  1. […] Definition på klarspråk – inlägg från 7 augusti 2013. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.