Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Definition på klarspråk

av | 7/8 2013 | Språknyheter

Nu finns det en definition på vad klarspråk är. Mitt i semestertider publicerade Rikstermbanken en definition som har tagits fram av Terminologicentrum i samarbete med språkkonsulter.

Bland dem som jobbar med språk och brukstexter talas det ofta om klarspråk, men det har saknats en definition på vad klarspråk faktiskt är. Det är inte så lätt att definiera heller, så när Rikstermbanken nu har publicerat en definition är det med en lång kommentar för hur man bör tolka definitionen.

Definitionen lyder:

Klarspråk – språk som dels är tydligt, dels är begripligt för de avsedda mottagarna.

I kommentaren förtydligas vad som menas med tydligt språk, begripligt språk och avsedda mottagare.  Det påpekas också att den praxis för hur man skriver på klarspråk i första hand är erfarenhetsbaserad och delvis språk- och kulturberoende.

För muntligt språk finns ingen motsvarande praxis, men i kommentaren står det att klarspråksprinciperna mycket väl kan tillämpas även på muntligt språk.

Klarspråkspraxisen har vuxit fram inom myndighetsvärlden för att demokratisera kommunikationen mellan myndigheter och medborgare, men principerna kan användas även inom andra organisationer.

En spännande notering är att definitionens kommentar innehåller ett generiskt hen!

Länkar för mer information

 

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Klarspråk över hela världen – blogginlägg av Eva Sahlström - […] Definition på klarspråk – inlägg från 7 augusti 2013. […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: