Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Mät effekterna av arbetet med klarspråk

av | 18/10 2017 | Tips och råd, Språknyheter

Mät effekterna av klarspråk

Mät effekterna av ditt arbete med klarspråk så att du ser att det ger resultat.

Skapa en kultur där det är självklart att använda klarspråk – ett vårdat, enkelt och begripligt språk. Mät effekterna och se hur lönsamt det är att uttrycka sig så att budskapet går fram till mottagarna.

Fredagen 13 oktober var det Internationella klarspråksdagen och det firade Språkrådet med ett seminarium om hur man mäter klarspråksinsatser på en arbetsplats. Klarspråksbegreppet förknippas ofta med myndighetsspråk eftersom offentliga verksamheter är skyldiga att använda ett vårdat, enkelt och begripligt språk (Språklagen 2009:11). Men det är ett begrepp som är väl värt att anamma för alla som vill att mottagaren ska nås av budskapet.

På Språkrådets seminarium föreläste Anniken Willumsen från norska myndigheten för förvaltning och IKT samt Annelie Hagman från Riksdagsförvaltningen om att mäta effekterna av arbete med klarspråk. Föreläsningarna följdes av gruppdiskussioner med olika vinklingar på mätning av språkprojekt.

Här är några slutsatser från seminariet om hur man kan mäta effekterna av klarspråksarbete:

  • Börja alltid med en nollmätning så ni har något att mäta mot.
  • Sätt upp några mätbara mål, till exempel minska tiden medarbetarna lägger på att läsa dokument, få medarbetarna att känna sig säkrare när det skriver, minska antalet samtal/mejl till kundtjänst, öka antalet mottagare som förstår vad de ska göra när ni skickar ut något.
  • Identifiera problemområden: Anniken Willumsen berättade till exempel om hur en norsk kommun minskat antal telefonsamtal om att ansöka om barnomsorg genom att omformulera ett automatiskt utskickat sms.
  • Kombinera metoder: gör en enkät till medarbetarna, se om antalet besök ökar till webbplatsen efter ett utskick, gör ett A/B-test där ni skickar ut två varianter av ett brev och ser vilket mottagarna förstår bäst.
  • Om ni har ont om pengar: använd befintliga data som webbplatsstatistik eller noteringar kundtjänst ändå gör om antalet samtal, ta in en språkkonsultstudent för att göra textanalyser, gör en undersökning på bara några enstaka personer.
  • Ytterligare ett alternativ om ni har ont om pengar: undersök hur mycket tid, pengar, anseende etcetera som ni skulle tjäna om ni skrev bättre texter.
  • Om du mäter läsförståelse, utgå inte från testpersonernas egna uppfattningar om de förstår texten, utan testa att de faktiskt har begripit. Folk tenderar att överskatta sina egna förmågor – förutom att några av seminariedeltagarna hade erfarenhet av detta finns det belagt i till exempel ordförståelsestudier.

Men allra viktigast kanske det är att skapa en kultur där klarspråk är en självklarhet och en del av vardagen. Att uttrycka sig så att texten man skriver blir läst och begripen ska inte vara ett projekt eller något man gör extra utöver sitt vanliga jobb.

Det bör vara grunden till varför du överhuvudtaget skriver texten.

Andra inlägg om klarspråk

Mer om klarspråk

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Klarspråk över hela världen – blogginlägg av Eva Sahlström - […] Mät effekterna av arbetet med klarspråk – inlägg från 18 oktober 2017. […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: