Den 13 oktober varje år firas internationella klarspråksdagen, en dag för alla oss som tycker att information ska vara begriplig och tillgänglig.
I Sverige började arbetet med att göra myndighetstexter mer begripliga för medborgarna på 1970-talet. Nu är klarspråk ett etablerat begrepp för text som är vårdad, enkel och begriplig – det språklagen från 2009 säger att den offentliga svenskan ska vara.
Men även i många andra länder arbetar man för klarspråk – plain language på engelska. Det finns också flera internationella organisationer för klarspråksarbete, som Plain (Plain Language Association International), Clarity (en organisation för jurister som vill använda klarspråk) och International Plain Language Federation.
Plain har vartannat år sedan 2009 haft en internationell konferens om klarspråk på olika platser i världen, som Stockholm, Vancouver i Canada, Dublin i Irland och Oslo i Norge. Organisationen tog 2016 över en Linkedin-grupp som numera heter Plain group.
Sverige ligger långt fram i klarspråksarbetet, och på den senaste Plain-konferensen i Oslo var många av talarna från Sverige, bland annat från Språkrådet, Skatteverket, Riksbanken och företaget Språkkonsulterna (som höll i evenemanget 2011 i Stockholm).
Plain håller också i den internationella klarspråksdagen. Den dagen firas sedan 2011 den 13 oktober. Dagen valdes för att den amerikanska klarspråkslagen skrevs under det datumet 2010. Det finns en särskild Facebooksida för dagen där man kan följa hur den firas.
Svenska Språkrådet brukar uppmärksamma dagen varje år med ett halvdagsseminarium som är öppet för alla intresserade. Till exempel har det handlat om mätning av klarspråksarbete, inkluderande språk och nu i år om terminologi.
Men allra bäst firar du internationella klarspråksdagen genom att året runt skriva med mottagarens perspektiv i åtanke. Det är grunden i att skriva för att bli läst.
Andra inlägg om klarspråk
- Vikten av att skriva klarspråk – inlägg från 17 april 2019.
- Två inlägg om de halvdagsseminarier som Språkrådet brukar ha i anslutning till internationella klarspråksdagen:
- Mät effekterna av arbetet med klarspråk – inlägg från 18 oktober 2017.
- Inkluderande språk som blir exkluderande – inlägg från 24 oktober 2018.
- Definition på klarspråk – inlägg från 7 augusti 2013.
- Internationella klarspråksdagen – inlägg från 10 oktober 2012.
Läs mer om högtidsdagar
Läs mer om internationella klarspråksdagen
- Internationella klarspråksdagen – Språkrådet berättar om dagen.
- Språklagen 2009:600 – den elfte paragrafen är den så kallade klarspråksparagrafen, som säger att den offentliga svenskan ska vara vårdad, enkel och begriplig.
- PLAIN (Plain Language Association International).
- Clarity – en internationell organisation för jurister som vill använda klarspråk.
- International Plain Language Federation.
- Plain group – en Linkedingrupp för dig som vill diskutera klarspråk med personer från andra länder.
- International Plain Language Day October 13 – det här verkar vara en gammal webbplats, men det finns info här om varför dagen började firas. En mer uppdaterad sida är Plains sida om dagen: International Plain Language Day.
- International Plain Language Day på Facebook.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks