Den 6 juni är datumet då Sverige grundlades som nation – två gånger om! Så det är inte oväntat att den svenska nationaldagen firas denna sommardag.
I och med att Gustav Eriksson, mer känd som Gustav Vasa, valdes till kung av riksmötet i Strängnäs 6 juni 1523 anses Sverige ha grundats som modern nationalstat. Då hade han stridit mot den danska unionskungen Kristian II efter Stockholms blodbad, och hans makttillträde som kung av Sverige innebar slutet för Kalmarunionen.
Gustav Vasa, egentligen Gustav I, var en inflytelserik kung som införde ett starkt centralstyre och en lutheransk statskyrka. Han la grunden för det moderna Sverige och blev en nationell symbol. Som sådan pryder han sedlar, han står staty i många städer och varje år åker tiotusentals skidor i hans spår i Vasaloppet.
Men 6 juni är också den dag då vår nutida demokrati slogs fast med 1809 års regeringsform. Den dåvarande kungen Gustav IV Adolf avsattes i en statskupp efter kriget mot Ryssland då Sverige förlorade Finland. Den nya regeringsformen bröt det kungliga enväldet med en maktdelning mellan kungen, rådet (motsvarande regeringen) och ståndsriksdagen.
Dessutom fick domstolar och myndigheter en självständig ställning, och det inrättades en justitieombudsman. Vissa medborgerliga fri- och rättigheter som religionsfrihet och tryck- och yttrandefrihet slogs fast.
1974 års regeringsform som är den som gäller idag antogs faktiskt också 6 juni 1973, men eftersom ändring av grundlagen kräver två likalydande riksdagsbeslut med mellanliggande beslut blev regeringsformen bekräftad 27 februari 1974 och införd 1 januari 1975.
Så den 6 juni är sannerligen en märkesdag i formandet av Sverige som nation. I den nationalistiska anda som rådde i slutet av 1800-talet valde Skansen att fira 6 juni som nationaldag 1893. Då kallades dagen fortfarande för Gustafsdagen, till Gustav Vasas åminnelse, men 1916 instiftades Svenska flaggans dag detta datum.
Det första firandet av Svenska flaggans dag skedde på Stockholms stadion, men 1963 flyttades firandet till Skansen. Tanken var inte att Svenska flaggans dag skulle leda till en nationaldag, men 6 juni blev ändå den inofficiella nationaldagen. Från 1983 har den varit det officiellt, men först 2005 blev den en helgdag.
Firandet av nationaldagen var länge modest. Idag när många är lediga firas den allt mer, även om det inte finns några speciella nationaldagstraditioner än, utöver de medborgarceremonier många kommuner håller för nya svenska medborgare.
Och så Skansens firande förstås – där har 6 juni firats sedan det första nationaldagsfirandet 1893.
När du skriver om nationaldagen ska du skriva den med gement n, för det är så vi skriver helgdagar på svenska så länge de inte innehåller ett egennamn.
Fler inlägg om årstidshändelser
- Kristi himmelsfärdsdag inleder sommaren – inlägg från 18 maj 2022.
- Majstång i juni – inlägg från 17 juni 2015.
- Sommarsolståndet – den längsta dagen – inlägg från 12 juni 2019.
- Sommarlov – från arbete till fritid – inlägg från 8 juli 2020.
- Semester – ett ord med motsatta betydelser – inlägg från 4 juli 2018.
- Sommar, sommar, sommar … – inlägg från 13 juli 2022.
- Sommarplågan mygg – inlägg från 14 juli 2021.
- Fler inlägg om ord förknippade med händelser i almanackan.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Läs mer om nationaldagen
- Nationalencyklopedin skriver om nationaldagen respektive Svenska flaggans dag. Och om Gustav Vasa.
- Wikipedia skriver om nationaldagen och Svenska flaggans dag. Och om Gustav Vasa respektive 1809 års regeringsform.
- Riksarkivet skriver om regeringsformen.
- Nordiska museet skriver om nationaldagen.
- Isof, Institutet för språk och folkminnen, skriver om nationaldagen.
- Sajten Högtider och traditioner har skrivit flera inlägg om nationaldagen.
0 kommentarer