Namnen på årets månader härstammar från Romarriket – vilket inte är så konstigt eftersom vår kalender har sin grund i romarnas kalendrar.
I svenska och många andra indoeuropeiska språk används former av Romarrikets latinska namn på månaderna, medan flera slaviska språk och finskan använder andra namn.
Men det kanske inte är så konstigt att så många språk använder romarnas benämningarna eftersom den gregorianska kalendern som vi följer idag är en vidareutveckling av den julianska kalendern som Julius Caesar införde (och som vi använde i Sverige till 1735).
Desto konstigare är det att de fyra sista månadernas namn betyder den sjunde, den åttonde, den nionde respektive den tionde.
Det är dock ingen svår nöt att knäcka. Romarrikets år började länge 1 mars – och den första månaden döptes efter krigsguden Mars eftersom man började planera årets fälttåg då. När riket blev allt större behövdes det mer tid, så 153 f.v.t. blev 1 januari starten för planeringen och det nya året.
Ursprungen till april och maj är omdiskuterade, men april kommer troligen från latinska aprilis, en avledning av aperire som betyder öppna. Medan maj antas syfta på antingen den romerska guden Jupiter Maius eller den romerska gudinnan Maia.
Juni är uppkallad efter gudinnan Juno, och månaderna efter det benämndes ursprungligen enbart med räkneorden: quintilis, sextilis, september, october, november, december.
År 44 f.v.t. döptes quintilis om till juli för att hedra Julius Caesar som två år tidigare hade ordnat upp den romerska tideräkningen och infört den julianska kalendern, då månaderna fick omväxlande 31 och 30 dagar, februari undantaget.
När sextilis till kejsar Augustus ära döptes om till augusti blev det åter lite mer ologiskt – för att hans månad skulle bli lika lång som Julius Caesars bytte månaderna från augusti antal dagar.
De fyra följande månaderna fortsatte att benämnas med räkneorden, även sedan årets start flyttats.
Från början hade tiden mellan december och mars inget namn, men någon gång på 700-talet f.v.t. lades januari och februari till. Januari är döpt efter Janus, guden med två ansikten.
Februari som ju länge var årets sista månad enligt den romerska tideräkningen behövde gå jämnt upp med årets slut, och därför har den fortfarande färre dagar och inbegriper skottdagen. Namnet härstammar från en reningsfest inför årsslutet som kallades för februa.
Vi må använda de latinska benämningarna på månaderna, men vi har försvenskat stavningen. Och vi skriver dem enligt svenskt skriftspråklig standard med gemen begynnelsebokstav, till skillnad från flera andra språk som har inledande versal.
Bok om årstidshändelser
- Årets ord – om årstidshändelser och kalenderdagar – en bok som samlar alla mina blogginlägg om årets ord till och med hösten 2024.
Fler inlägg om årets ord
- Kalender för vår tideräkning – inlägg från 28 december 2022.
- Kalender eller almanacka? – inlägg från 25 februari 2023.
- Olika sorters år – inlägg från 27 december 2023.
- Skottdagen skjuts in vid skottår – inlägg från 6 mars 2024.
- Klocka eller ur? – inlägg från 14 juni 2023.
- Vad betyder f.v.t.? – inlägg från 19 februari 2014.
- Alla inlägg om tideräkning.
- Alla inlägg om årets ord.
Mer om månadernas namn
- Nationalencyklopedins artikel om månad.
- Wikipedias artikel om månad.
- Våra månaders namn kommer från Rom – SO-rummet berättar om månadernas namn.
- Två artiklar från sajten Svenska högtider:
0 kommentarer