Processkrivning innebär att du skriver så som din hjärna fungerar – för att skriva är ingen linjär aktivitet utan en process där vi planerar, reviderar och formulerar samtidigt.
Se till att du har textens perspektiv, syfte och genre klart för dig innan du börjar skriva. Då ökar chansen att din text blir begriplig för mottagaren och att ditt budskap når fram.
Om du tycker att det är svårt att skriva är det inte så konstigt, för att skriva är en synnerligen komplex process där vi arbetar på flera kognitiva nivåer samtidigt.
De olika nivåerna går från de mer övergripande, globala nivåerna – som varför du skriver texten och vem som är tänkt att läsa den till de allra mest detaljerade, lokala – som stavning och skiljetecken.
De övergripande nivåerna är mest avgörande för begripligheten, och de är dessutom svåra att förbättra i efterhand.
Stavfel och interpunktion kan du – eller en korrekturläsare – rätta till när texten är klar i övrigt, men om textens perspektiv är fel eller genren är oklar kanske du måste skriva om hela texten.
Därför bör du redan innan du börjar skriva göra klart för dig vem du skriver för, varför du skriver och vad för slags text du skriver.
Du bör även fundera över var och när din text kommer att bli läst, samt vad läsaren har för mål med att läsa din text.
Först när du har de svaren börjar du att skriva.
När du skriver hoppar du mellan de olika kognitiva nivåerna – för det gör alla. Erfarna skribenter har lättare att hoppa mellan nivåerna, men för oerfarna kan det bli så mentalt krävande att växla nivåer att de fastnar på de lägsta detaljerade nivåerna.
Ofta handlar det om att man tror att det måste bli rätt på första försöket. Om du istället skriver i flera omgångar kan du fokusera på några nivåer i taget.
Fokuserar du på de övergripande nivåerna i början av skrivprocessen riskerar du inte att fastna i detaljer som i slutändan kanske aldrig ens kommer med i den slutgiltiga versionen.
Det vill säga, du lägger upp skrivprocessen så att du huvudsakligen går uppifrån och ned, från det övergripande till det detaljerade. Istället för att skriva linjärt från den första meningen till den sista arbetar du med texten i flera steg.
Det kallas för processkrivning, eller processorienterat skrivande, och det är vad skrivforskningen har varit fokuserad på sedan cirka 1970. Tyvärr tog det lång tid för den svenska skolan att hänga med, så gick du inte i skolan nyligen har du troligen inte fått lära dig att skriva processorienterat.
Jag hörde inte talas om processkrivning förrän jag började läsa engelska på universitetet.
Långt senare har jag förstått att jag utvecklade processorienterat skrivande på egen hand, inte minst när jag började skriva på dator där det är lätt att arbeta som vår hjärna fungerar – vi kan byta ut, flytta runt, ta bort utan större besvär.
Så att vi kan planera, formulera och revidera samtidigt.
Lär dig processkrivning
- Skriv texter som når fram – min webbkurs för dig som vill lära dig att skriva processorienterat. Det är en steg-för-steg-utbildning där du lär dig hur du lägger upp ditt skrivande enligt en arbetsordning som du kan använda för dina kommande texter.
Mer skrivet av mig om processkrivning
- Textens triangel – inlägg från 5 mars 2014.
- Respons för bättre text – inlägg från 12 mars 2014.
- Sätt mottagaren i centrum – Skrivbrevet från Evas skrivskola, nr 6/2021.
- Skrivande är en process – Skrivbrevet från Evas skrivskola, nr 7/2021.
- Texttriangeln visar vägen – Skrivbrevet från Evas skrivskola, nr 8/2023.
Onlinekurs på Moderskeppet med texttriangeln
- Skriv för att engagera – en kurs jag har gjort för Moderskeppet som till stor del bygger på texttriangeln. Den här kursen vänder sig till dig som vill så att mottagaren läser din text, förstår den och vill läsa din nästa text. Kursen riktar sig till dig som skriver för sociala medier, men eftersom den handlar om det allra mest grundläggande för att få till en bra text fungerar den för i princip allt du skriver.
0 kommentarer