Respons för bättre text

Att se skrivandet som en process och att få respons under skrivandets gång ökar dina chanser att få till en bra text och att utveckla ditt skrivande.

Som jag skrev i förra veckans inlägg började skrivforskningen runt 1970 att byta fokus från den färdiga texten till processen att skapa den, och man började se att skrivandet sker i ett socialt och kulturellt sammanhang.

Det ledde bland annat till att man började använda sig av responsgrupper, och processkrivning och responsgrupper har sedan dess varit ett centralt inslag i skrivundervisning – eller nja. Den svenska skolan har tyvärr inte alls hängt med. Forskning visar att skolan fortfarande har fokus på produkten och inte processen, och dessutom gärna ägnar sig åt skolinterna genrer som inte förbereder eleverna för det skrivande de kommer att möta i arbetslivet.

Risken är därför stor att du aldrig har fått modern skrivundervisning, om du inte som jag har gått eftergymnasiala utbildningar med medie- eller språkinriktning. Ett kort blogginlägg räcker inte riktigt för att gå igenom hur processkrivning med responsgivning fungerar, men här är i alla några tips på vägen till ett mer utvecklat skrivande:

  • Se skrivandet som en social process där andra kan hjälpa dig att utveckla din text.
  • Bilda en responsgrupp – ni kan vara två personer, ni kan vara några fler – där ni hjälper varandra med konstruktiv kritik.
  • En enkel modell för responsgivning är att man skriver ett första utkast, responsgivarna får texten och förbereder responsen, man träffas för responsen och avslutar med att skriva om texten.
  • Undvik att bara ge respons utifrån hur du som läsare uppfattar texten. Ge även respons på hur väl texten överensstämmer med de textkriterier som gäller för den typen av text.
  • Ett fast formulär som ni följer för responsen kan hjälpa er att ge mer konstruktiv kritik.
  • Använd gärna texttriangeln (se förra veckans inlägg) och gör som när du skriver, gå uppifrån och ner.
  • Glöm inte bort att vara positiv! Positiv feedback skapar motivation och en trygg atmosfär. Min erfarenhet är att de flesta har mycket lättare att tala om vad de tycker är dåligt, men skribenten behöver få veta vad som är värt att jobba vidare på.
  • Om ni känner er obekväma med att bedöma eller bedömas, testa med att bara ge varandra positiv kritik. Förutom att det får er att känna er tryggare i situationen och mer motiverade att skriva vidare är det en nyttig träning i att ge konstruktiv kritik.

Tidigare inlägg

Boktips

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/tips-och-rad/respons-for-battre-text/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.