Vi har mätt tiden i tusentals år, och till vår hjälp har vi haft olika typer av tidmätare. Men är det med klocka eller ur vi mäter timmarnas gång?
Med kalendrar och tideräkningar har vi hållit koll på årets gång, men vi har lika länge mätt även de kortare tidsintervallen som delar upp dygnet.
De första tidmätarna var skuggkastarna, benämnda som solvisare i Andra Kungaboken i Gamla testamentet, Bibeln. Man utnyttjade helt enkelt solljuset och avläste tiden genom att se var skuggan låg.
Har skuggkastaren en avläsbar skala kallas den för solur, och det är en tidmätare som fortfarande fyller sin plats i trädgårdar och parker – men då kanske mest som dekoration.
I Egypten finns det solur från cirka 3500 f.v.t. och det finns också megalitiska stensättningar i olika delar av världen, till exempel Stonehenge i England, som kan ha använts som solur.
Nackdelen med solur är att de bara går att använda när solen skiner, så om natten och vid molnigt väder får man gissa sig till tiden. Så under årtusendenas gång har det utvecklats andra ur.
Egyptierna använde till exempel vattenur från cirka 1500 f.v.t. Under medeltiden (1300-talet) och fram till 1800-talet var timglas en vanlig tidmätare, alltså en behållare med smal midja där fin sand långsamt rinner genom.
Timglas användes bland annat på fartyg, där de vändes ungefär en gång i halvtimmen. Det gav upphov till tidsenheten glas, en halvtimme, som användes ombord på handelsfartyg till cirka 1960.
Timglas har även använts bland annat för att mäta längden på kristna predikningar och som symboler för tidens gång eller för döden. Och de används än idag när vi inte behöver mäta så exakt, till exempel i sällskapsspel. Eller som symbol som visar oss att dataprogrammet jobbar.
Från 1200-talet började mekaniska klockor tillverkas, då endast med timvisare. Minutvisaren och sekundvisaren kom under 1600-talet.
Klockor i olika format har funnits i hem, till exempel stående på golvet som moraklockor eller som väggklockor. Klockan man bar med sig var länge ett fickur, men under första världskriget slog armbandsuret igenom.
Idag finns det alla möjliga sorters klockor i alla prisklasser. Många använder sin mobil som klocka istället för att ha ett armbandsur, medan de som bär armbandsur istället mäter betydligt mer än tid, till exempel sin träning.
Men klocka eller ur, betyder det samma sak? Nja, klocka kan vara ett klingande metallföremål med en kläpp, som kyrkklockor, och dem kan vi inte benämna som ur. Men talar vi om tidmätare är orden synonyma.
Det är med klocka vi anger klockslaget: klockan är nio. Och vi ställer fram klockan, säger att klockan går fel eller sätter klockan på ringning. Klockan återfinns också i en mängd talesätt: det ringer ingen klocka, en kamp mot klockan, klockan är bara barnet.
Ur förekommer främst i sammansättningar som handlar om själva redskapet: urverk, armbandsur, gökur, atomur. Eller den som hanterar urverken: urmakare.
Fler inlägg om tidmätning
- Kalender för vår tideräkning – inlägg från 28 december 2022.
- Kalender eller almanacka? – inlägg från 25 februari 2023.
- Månadernas namn kommer från romarna – inlägg från 6 september 2023.
- Olika sorters år – inlägg från 27 december 2023.
- Skottdagen skjuts in vid skottår – inlägg från 6 mars 2024.
- Vad betyder f.v.t.? – inlägg från 19 februari 2014.
- Sommarsolståndet – den längsta dagen – inlägg från 12 juni 2019.
- Alla inlägg om tideräkning.
- Alla inlägg om årets ord.
Mer om klocka eller ur
- Nationalencyklopedins artikel om ur.
- Nationalencyklopedin om timglas samt tidsenheten glas.
- Wikipedia berättar om tidmätningens historia.
- Tekniska museet berättar om klockan.
- Svensk ordbok om klocka eller ur
Soluret i Solursparken, Vällingby
- Soluret som fick ingenjörerna att rodna – artikel från 2009 i Aktuell Hållbarhet där konstnären själv berättar den intressanta historien om hur det här konstverket skapades. Parken som soluret ligger i hette från början Helikopterfältet, men soluret har satt sin prägel på sina omgivningar och ligger i Solursparken som ansluter till Vällingby centrum via Solursgången, och i parkens kant ligger även Solursgaraget och Solursgränd.
0 kommentarer