Vad är rätt eller fel grammatik? Är det vad som står i grammatikböckerna – eller är det den grammatik en modersmålstalare använder?
På Språkrådsdagen 27 april i år var temat rätt och fel i språket, och en av talarna var grammatikern Johan Brandtler som talade om rätt eller fel i grammatiken.
Han inledde med att förklara att språklig irritation, det är inget för en grammatiker.
Grammatikerns främsta uppgift är att försöka beskriva den språkliga verkligheten, beskriva regelbundenheter och formulera grammatiska regler för vilka yttranden som är möjliga och vilka som inte är möjliga.
– Det går inte att uppröra sig över själva studieobjektet, det vill säga de ord, strukturer och principer som skapar språket, sa han.
Varje människa har en individuell grammatik, och när vi har så pass lika individuella grammatiker att vi förstår varandra talar vi samma språk. Men kanske med variation.
I en språkgemenskap utvecklas sedan en kollektiv grammatik som kan kodifieras, standardiseras, beskrivas och kontrasteras mot andra kollektiva grammatiker. Den kollektiva grammatiken blir ofta en typ av norm och ses som den riktiga grammatiken.
Ett standardiserat skriftspråk förstärker uppfattningen att det finns en homogen språkgemenskap, men egentligen består språkgemenskapen av ett gytter av varieteter. Genom att vi standardiserar grammatiken minskar acceptansen för variationen och språklig irritation uppstår.
Och vad irriterar då? Ja, det är aldrig avvikande centrala strukturer, som ett vin rött.
Istället irriterar sig folk på onödiga lånord och skriftspråkliga fel som stavning och skiljetecken. Och strukturer med högt symbolvärde som större än mig/jag, innan/före, var/vart, de/dem. De språkfrågorna skapar mest debatt men spelar ingen stor roll för språkets utveckling.
– Det är väldigt perifert ur en systemsynpunkt, det påverkar svenskan väldigt lite.
Men vad är rätt eller fel i grammatiken då?
Ja, en modersmålstalare producerar inte ogrammatiska eller felaktiga strukturer i förhållande till sin individuella grammatik, men kanske i förhållande till den kollektiva grammatiken.
Om du till exempel inte skiljer på var eller vart i din dialekt – i vissa dialekter används genomgående vart, i andra används bara var – kan det vara lämpligt att du gör åtskillnad när du skriver formellt eftersom det kan uppfattas som avvikande och störande när du avviker från den kollektiva normen.
Ur ett systemperspektiv går det dock alltid bra med två varianter. Och en grammatisk struktur som används av många språkbrukare kan inte vara felaktig.
– Om strukturen inte ingår i kollektivets grammatik måste språkbeskrivningen ändras, inte språkbruket, avslutade Johan Brandtler.
Det handlar om att anpassa kartan efter verkligheten, inte försöka klämma in verkligheten efter kartan.
Fler inlägg om språkkonferenser
- Finns det rätt eller fel i talspråket? – inlägg från 9 augusti 2023.
- Ska adjektivet sluta med a eller e – inlägg från 1 augusti 2018.
- Engelskspråkig undervisning försämrar svenskan – inlägg från 30 maj 2018.
- Grammatikdag med kontraster – inlägg från 10 april 2013.
- Alla inlägg om språkkonferenser
Snabba skrivtips från Evas skrivskola om rätt eller fel grammatik
Mer om grammatik och grammatiker
- Johan Brandtler vars föreläsning jag refererar är docent i nordiska språk vid Stockholms universitet.
- Svenska Akademiens grammatik, SAG – den svenska standardgrammatiken. På sidan 661 kan du läsa om de regionala variationerna av hur vi använder var och vart.
Mer om Språkrådsdagen
0 kommentarer