Vad betyder f.v.t.?

Har du sett förkortningen f.v.t. istället för den traditionella förkortningen f. Kr.? Förstår du vad den betyder? Och är det verkligen en så kulturneutral benämning som den är tänkt att vara?

Den dominerande kalendern i världen är den gregorianska, som utgår från Kristi födelse. Eller nja, snarare det år som munken Dionysius på 500-talet antog var det år som Jesus föddes – numera tror man att han föddes fyra till åtta år tidigare.

Traditionellt har man lagt till AD, Anno Domini, eller efter Kristi födelse, e.Kr., före årtalet när man har talat om vår tid, och för årtal innan dess har man lagt till före Kristi födelse, f.Kr. före årtalet. Eftersom den gregorianska kalendern numera används över hela världen och inte bara i kristna länder tycker många (bland annat Nationalencyklopedin) att det är önskvärt med en neutral benämning.

Förkortningen har kritiserats för att inte vara så neutral som den gör gällande.

I USA använder många benämningen BCE, Before the Common Era, istället för BC, Before Christ. I Norge används benämningen före vår tideräkning, f.v.t., i uppslagsverket Store norske lexikon.

I Sverige förekommer samma förkortning för tiden före Kristi födelse, eller den ovanligare varianten f.v.t.b. – före vår tideräknings början. Och den tid vi lever i nu blir vår tideräkning, v.t., eller efter vår tideräkning, e.v.t.

Häromdagen när jag läste korrektur stötte jag på förkortningen f.v.t. och funderade då över om den är så vedertagen att den kan stå utan kommentar. I en Twitter-dialog med Språkrådet fick jag veta att den oftast bör kunna göra det, men att det beror på mottagare och hur pass väl det framgår av sammanhanget.

Förkortningen har dock kritiserats för att inte vara så neutral som den gör gällande, eftersom den fortfarande har en religiös utgångspunkt. Frågan är dock hur man ska kunna ange tideräkningen mer neutralt så länge vi använder den gregorianska kalendern – vad vi än kallar tideräkningen kommer den ju alltid att utgå från vad som troddes vara det år då Jesus föddes. Men benämningen vår kan också uppfattas som exkluderande.

Vad man än tycker om uttrycket före vår tideräkning är f.v.t. nog ändå en förkortning att lägga på minnet eftersom den faktiskt används, om än så länge i liten utsträckning. När jag sökte i Språkbankens Korp fick jag 140 träffar på f.v.t. mot 8 205 för e.Kr.

Fler inlägg om språkliga normer

Läs mer om f.v.t.

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknormer/vad-betyder-f-v-t/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.