Hur gör man för att mottagaranpassa en webbplats när man vet att man har många olika typer av läsare? Tydlig struktur, hög läsbarhet och stor kontroll för läsaren är några användbara tips.
Att mottagaranpassa en webbplats ställer lite fler krav utöver det man bör tänka på när man mottagaranpassar en text. Här är exempel på några saker:
- Sajtens struktur – på webben är det inte bara uppbyggnaden av den enskilda texten som är viktig för begripligheten, utan även strukturen på sajten. En genomtänkt och lättolkad struktur gör det lättare att förstå textens sammanhang.
- Mycket orienteringshjälp – erbjud ledtrådar om sajtens struktur på varje sida, till exempel innehållsmenyer, länkar till förstasidan, uppgifter om upphovsperson och senaste uppdatering.
- Se till att läsaren har kvar kontrollen över sin webbläsare – undvik sådant som pop up-fönster och intron. Och även om din webbplats bör vara byggd så att de flesta inte ska behöva göra egna inställningar för att kunna läsa den bör det fortfarande finnas möjlighet för egna inställningar.
- En del grupper (till exempel äldre eller funktionsnedsatta) kan ha problem med att använda internet – grupperna är dock inte homogena utan behöver olika typer av anpassningar. Här finns det två lösningar:
1. Ha flera versioner med olika typer av anpassningar (många myndigheter har till exempel en sida på lättläst svenska). Nackdelen är att det kan vara svårt att hålla flera versioner uppdaterade.
2. Ha informationen i en tappning, men skriva välstrukturerade, kortfattade och välformulerade texter som kan förstås av de flesta. Nackdelen är att man kanske tappar en del läsare, men om man inte vänder sig speciellt till särskilda grupper är det antagligen den lösning som fungerar bäst.
Ett bra verktyg för att kontrollera tillgängligheten på en webbplats är Web Accessibility Toolbar som man kan använda för en mängd olika simuleringar och tester, bland annat webbstandarder som W3C och WDG.
Jag använde det när jag analyserade Vårdguiden.se (webbkanalen för Stockholms läns landstings sjukvårdsrådgivning) som en uppgift på kursen Språkrådgivning och textvård på Linnéuniversitetet. Den webbplatsen är ett bra exempel på hur man kan möta olika användargruppers skiftande behov och få en sajt som är lättanvänd, begriplig för de flesta och trovärdig.
Den största missen jag hittade var att det var svårt för någon som inte är så bra på svenska att hitta de sidor som hade information på ett annat språk, men webbplatser är ju under ständig utveckling och numera finns det en tydlig länk på förstasidan.
Att Vårdguiden lyckats så bra tror jag bland annat beror på att de medicinska experterna har granskat texterna, men de är skrivna av Vårdguidens webbredaktörer eller frilansjournalister, vars yrkesspecialitet handlar just om mottagaranpassning. Genom att använda respektive yrkesgrupps specialitet i textframställningen har man fått fram texter som både är läsvänliga och förtroendeingivande.
Länk till min textanalys
- Tillgänglighetsanalys, inklusive textanalys, av Vårdguidens sajt.
Andra inlägg om att mottagaranpassa
- Att anpassa sig till mottagaren – inlägg från 17 januari 2018.
Mer att läsa om att mottagaranpassa
- Tillgängliga webbplatser i praktiken – en bok om att bygga tillgängliga webbplatser av Helena Englund och Maria Sundin (sök på sajten efter boken).
- Textvård: Att läsa, skriva och bedöma texter – skrift från Svenska språknämnden där de tre sista kapitlen behandlar webbtexter.
- Web Accessibility Toolbar – ett användbart verktyg för att kontrollera en webbplats tillgänglighet.
Vårdguiden.se – webbkanalen för Stockholms läns landstings sjukvårdsrådgivning.Vårdguiden har slagits ihop med 1177 vilket innebär att alla landsting numera delar sajt. Det har därför skett en hel del förändringar sen jag gjorde analysen. (tillagt 150216)
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks