Webbtext är mer än text

På webben räcker det inte med att jobba med att få texten begriplig för att mottagaren ska kunna förstå den. Man måste se texten i sitt sammanhang och tänka på sajtens struktur, överskådlighet och läsvägar.

Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om vad man bör tänka på för att anpassa en webbplats till många olika typer av läsare. Med anledning av de undersökningar som visar att många svenskar är lässvaga tänkte jag ge några ytterligare råd för att göra webbtexter begripliga.

De tekniska möjligheter som finns på webben gör att texterna ofta är mer komplexa och utöver den rena texten också består av till exempel bilder, diagram, tabeller, grafiska arrangemang och videosnuttar. Dessutom ligger de på en webbplats som har en nätverksstruktur (hyperstruktur) till skillnad från till exempel en bok eller ett dokument som är strukturerad från en början till ett slut.

Det är viktigt att sajten har en genomtänkt och tydlig struktur som utgår från läsarens perspektiv.

Detta ställer stora krav på läsaren – och på den som skriver texten och konstruerar webbplatsen.

Än så länge finns det inte så mycket forskning om webbtexter, men den som finns visar bland annat att vi både skanningsläser och djupläser mer än när vi läser tryckt text – vi vill snabbt hitta det vi söker, men eftersom vi ofta är ute efter specifik information läser vi gärna på djupet när vi väl hittar det vi söker.

För att underlätta för läsaren är det därför viktigt att sajten har en genomtänkt och tydlig struktur som utgår från läsarens perspektiv (och inte organisationens interna struktur). En studie visade att läsarna ofta inte kommer längre än ett steg från startsidan. Eftersom de tycker att det är så svårt att orientera sig på sajten navigerar de genom att hela tiden återgå till startsidan, och de når sällan sidor på djupare nivåer i hyperstrukturen. Se till att det inte bara finns tydliga ingångar på startsidan utan också flera fungerande läsvägar genom sajten.

Variera korta inledande texter med utförligare och mer detaljerade. Underlätta skanningsläsning genom att lyfta fram information med hjälp av till exempel tydliga rubriker, ingresser, mellanrubriker, faktarutor, citat och punktlistor. Bilder och illustrationer – med genomtänkta bildtexter – ökar förståelsen och får läsaren att stanna längre vid texten.

Några praktiska tips är:

  • Överlasta inte startsidan utan använd den främst för att ge en översikt av vad som finns på sajten och ge tydliga ingångar.
  • Men ta inte för givet att alla besökare känner till er och er verksamhet – se till att ha en kort presentation på startsidan.
  • Ha en fast menyrad som följer med på alla sidor för att underlätta navigeringen.
  • Ikoner kan fungera som landmärken som signalerar till exempel vilken avdelning av sajten en sida tillhör.
  • Se till att sidan fungerar även i skärmläsare så att synskadade kan använda den.
  • Och så naturligtvis – använd ett språk som är enkelt och begripligt.

Tidigare inlägg

Mer läsning om webbtexter

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/tips-och-rad/webbtext-ar-mer-an-text/

1 ping

  1. […] Webbtext är mer än text – inlägg från 11 december 2013. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.