Att skriva för webben innebär speciella utmaningar. På bara någon sekund behöver du övertyga läsaren om att hen har kommit till rätt plats för att få svar på sina frågor.
När du skriver texter som ska publiceras på webben finns det vissa saker du behöver tänka på – även om det egentligen inte skiljer sig så mycket från när du skriver andra texter. Som alltid behöver du tänka på vem du vänder dig till, varför din mottagare ska läsa din text och i vilket sammanhang den kommer att läsas.
Det som är speciellt för en webbtext är att sammanhanget inte är linjärt. Läsaren kan hitta till din text utan att få någon som helst introduktion till den, till dig, till din webbplats, till det sammanhang du har placerat den i.
Du kan till viss del avhjälpa detta genom att lägga texten på en webbsida som är överskådlig, med tydliga läsvägar till mer information om sajten och den som ligger bakom den. Men fortfarande kan läsaren ha hittat dit med endast ett sökord som referens.
Det innebär att du väldigt snabbt behöver visa läsaren om du kan svara på det hen letar efter. Det gör du genom att formulera din rubrik väl och låta den följas av en intresseväckande ingress.
Ingress är det stycke som brukar ligga först i en artikel, oftast fetad. Ingressens uppgift är att visa vad artikeln handlar om och få dig intresserad av att läsa den.
Men ingresser fungerar utmärkt för många fler typer av texter än artiklar. På webben är det ofta lämpligt att inleda varje sida med lite mer text med en ingress. Har du ett större textmaterial kan du ha en ingångssida som fungerar som ingress åt hela materialet.
När läsarens intresse väl är fångat gäller det att du faktiskt svarar på hens frågor. Det gör du genom att tänka ur läsarens perspektiv: Vad vill hen veta? Vad har hen för förkunskaper och vad kan behöva förklaras?
Se till att texten är skriven på ett begripligt språk med luftig design. Du kan räkna med att många kommer att läsa din webbtext på en liten skärm och då är det viktigt att ha korta stycken. Informativa mellanrubriker, punktlistor och faktarutor kan också göra det lättare för din läsare att hitta det som är intressant.
Det sista du bör tänka på är om läsaren kan vilja ha mer information och hur du i så fall hänvisar vidare till den. Undvik intetsägande länktexter som Klicka mer eller Läs här, som dessutom krånglar till det för den som använder skärmläsare (ett hjälpmedel som läser upp det som står på webbsidan).
Ofta fungerar det bra att skriva samma länktext som huvudrubriken på sidan du länkar till för då ser läsaren att hen har kommit rätt. Om målsidans huvudrubrik inte är så informativ kan du skriva en förklarande länktext, som Så skriver du ur läsarens perspektiv.
Fler inlägg och nyhetsbrev om att skriva för webben
- Att mottagaranpassa en webbplats till många – inlägg från 29 augusti 2012.
- Webbtext är mer än text – inlägg från 11 december 2013.
- Många svenskar har dålig läsförmåga – inlägg från 4 december 2013.
- Att skriva för webben – inlägg från 10 juni 2020.
- Tydlig struktur för webben – Skrivbrevet från Evas skrivskola 5/2016.
- Publicera text digitalt– Skrivbrevet från Evas skrivskola 13/2020.
Mer läsning om webbskrivande
- Webbredaktörens skrivhandbok – boken för dig som vill djupdyka i webbskrivande, av Karin Guldbrand och Helena Englund Hjalmarsson. Kom nyligen i sin sjunde upplaga.
0 kommentarer