Aktuella undersökningar om språk

Tycker du att språk är så spännande att du gärna är med och bidrar till studier av språkbruket? Just nu finns det två aktuella undersökningar du kan vara med i, om läsbarhet respektive om förstärkningsled.

Språkkonsulterna genomför under vecka 40 en lästidsundersökning kallad Läsbarhet 2012, där deltagarna får anteckna hur många texter de läst och hur många av dessa texter som tog onödig lång tid att läsa. Deltagarna får under en vecka iaktta sitt beteende vid läsning och läsförståelse på sitt arbete. Alla deltagare är välkomna, oavsett yrke, arbetsort eller ålder – Språkkonsulterna vill gärna ha så stor spridning som möjligt.

Onsdagen innan undersökningen går igång, det vill säga 26 september, blir det en kickoff klockan 15 i Stockholm och eventuellt i Göteborg och Umeå. Kickoffen sänds även som videokonferens. På kickoffen går man igenom rutinerna för undersökningen och svarar på frågor.

Den andra undersökningen är ett hobbyprojekt som lingvisten Hedvig Skirgård genomför om förstärkningsled i svenskan, det vill säga prefix som ökar intensiteten på den relevanta skalan för adjektivet eller adverbet som kommer efter. Ett av de vanligaste förstärkningsleden är jätte, och i enkäten förekommer bland andra bauta, skit, kanon och laser.

Undersökningen består av en enkät som man fyller i på webben. När det har kommit in fler än 100 svar redovisar Hedvig Skirgård resultaten och ger en analys av dem på Lingvistbloggen.

Min egen reflektion när jag gjorde enkäten var att jag kände mig väldigt gammal. Att jag är för gammal för att känna mig bekväm med att använda förstärkningsled som fet visste jag sen länge, men igår kväll insåg jag att jag saknar kontakt med ungdomsvärlden eftersom jag inte ens hade koll på att ord som laser eller zombie används som förstärkningsled.

······························

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknyheter/aktuella-undersokningar-om-sprak/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.