Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Basbok för brukstexter

av | 22/8 2012 | Bokrecensioner

Bokomslag till Att skriva bättre i jobbet.

Handbok för skribenter av brukstexter.

Skriver du mycket i arbetet utan att ha utbildning för det? Behöver du stöd i ditt skrivande? Då kan boken Att skriva bättre i jobbet vara något för dig.

Idag skriver många mycket i sina arbeten, utan att de kanske egentligen har fått någon regelrätt skrivutbildning. Det uppsatsskrivande man höll på med i skolan för 20–40 år sen ligger långt ifrån verklighetens textproduktion på 2010-talet.

Boken Att skriva bättre i jobbet, av språkexperterna Barbro Ehrenberg-Sundin, Kerstin Lundin, Åsa Wedin och Margareta Westman, är precis som undertiteln säger, en basbok om brukstexter och är tänkt att ge det stöd en flitig skribent av brukstexter kan behöva.

Det här är en grundläggande – och grundlig – bok för den som skriver i jobbet på myndigheter, företag eller organisationer. För den som har fått skrivandet på köpet i sitt jobb och egentligen aldrig har utbildats för det finns faktiskt allt man behöver veta i den här boken.

Har man till exempel en journalist- eller informatörsutbildning är mycket i boken självklarheter, som vem man skriver för, tonen i texten, rubriksättning och liknande. Men det kan ändå vara värt att plöja igenom boken och sedan ha den som uppslagsbok, inte minst för att författarna går igenom så många olika texttyper. Även en van skribent behärskar kanske inte till fullo hur man skriver remissvar, mötesprotokoll eller platsannonser.

Kapitlet om språket är också matnyttigt för båda vana och ovana skribenter, inte minst de sidor som språkriktighetsfrågor som skrivits av Språkrådets tidigare chef Olle Josephson.

Boken fungerar bäst som uppslagsbok, när man läser den i ett svep blir det lite hackigt. Bitvis är det så mycket rubriker, dessutom i fyra olika nivåer, att man tappar flytet i läsningen.

Även om boken är heltäckande räcker den inte fullt ut. Ska man utveckla sitt skrivande behöver man någon form av skrivarverkstad eller responsgrupp, och sista kapitlet handlar just om språkarbete på arbetsplatsen.

Och drar man igång språkarbete på arbetsplatsen (lyd gärna bokens råd om att börja med att ta dit en språkexpert som kan hålla en kurs, se mina kontaktuppgifter till höger) är det här nog en av de böcker man vill ha som stöd för det arbetet.

······························

  • Att skriva bättre i jobbet: En basbok om brukstexter – av Barbro Ehrenberg Sundin, Kerstin Lundin, Åsa Wedin och Margareta Westman, illustrationer Kurt Simons.
  • Om författarna: Barbro Ehrenberg-Sundin var tidigare språkexpert i regeringskansliet, Margareta Westman var tidigare chef för Svenska språknämnden och redaktör för tidskriften Språkvård, Kerstin Lundin och Åsa Wedin är språkkonsulter och driver företaget Språkvårdarna Lundin & Westin AB.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: