Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Sin/sitt/sina – ett svenskt särdrag

av | 3/4 2024 | Tips och råd

Med sin/sitt/sina skiljer svenskan ut sig från många andra språk – för oss är det skillnad om Anna går ut med sin hund, eller med hennes hund.

De reflexiva pronomenen sin/sitt/sina är ett typiskt sär­drag som svenskan har till skillnad från många andra språk. I språk som engelska klarar man sig med bara person­liga possessiva pronomen:

Anna is walking her dog.

Men på svenska är det Annas hund om vi använder ett reflexivt pronomen:

Anna går ut med sin hund.

Men någon annans hund om vi använder ett person­ligt pronomen:

Anna går ut med hennes hund.

I grunden är det inte så kompli­cerat vilket possessivt pronomen du ska använda. Det ord ett pronomen syftar på kallas korrelat, och om korrelatet står som subjekt i satsen ska du använda något av de reflexiva pro­nomenen sin/sitt/sina.

Om korrelatet står som objekt i satsen ska du använda något av de person­liga possessiva pro­nomenen hans, hennes, dess eller deras. Det­samma gäller om korrelatet syftar på ett ord utanför satsen.

Det här verkar ju enkelt, men för den som har ett moders­mål som saknar reflexiva pronomen är det inte alltid så lätt. Och även svenskar gör fel på det här ibland, så pass ofta att det här är en av de mest disku­terade språk­frågorna.

Som brukligt är med heta språk­frågor anses det här vara ett tecken på att språket idag är satt i för­fall, men sin/sitt/sina har stökat till det för svenskar i århundra­den. Att vi tycker att det har blivit vanligare beror sanno­likt på att vi idag läser mer text som inte gått förbi redak­tionell granskning.

När det blir knepigt handlar det oftast om att din språk­känsla slåss mot den formella gramma­tiken. Det som formellt är ett subjekt känns inte alltid som det – din språk­känsla vill istället syfta på tanke­subjektet, det som känns som subjektet. Här är två exempel där före­läsaren respek­tive Nisse är formellt subjekt, medan Pelle respek­tive Annas är tanke­subjekt:

Föreläsaren bad Pelle att stänga av sin mobil­telefon.
Nisse hörde om Annas före­läs­ning på sin gamla skola.

När det före­kommer tanke­subjekt kan både reflexivt och person­ligt pronomen vara rätt, och du får välja det som blir begrip­ligt utifrån kon­texten. Eller så skriver du om meningen så det inte blir några tve­tydigheter.

Webbkurs om sin/sitt/sina på Evas skrivskola

  • Språkriktigheter – Sin eller deras? – den här kort­­­kursen är för dig som tycker att det är knepigt att veta när du ska använda sin/sitt/sina eller hans/hennes/dess/deras. Webb­kursen ger dig både den gramma­­­tiska grunden och rejält med praktisk träning. Vill du bli ännu bättre på att skriva korrekt finns det två till kort­­­kurser om heta språk­­­frågor, och du kan köpa alla tre som ett paket: Språk­riktig­heter.

Fler inlägg om pronomen

Snabba skrivtips från Evas skrivskola

Mer läsning om sin eller hans

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: