Har din text många kommatecken som hackar upp läsningen bör du ta bort en del av dem. Och framför allt behöver du arbeta mer med meningskonstruktionerna.
När jag korrekturläser stöter jag då och då på texter med massor av kommatecken, på platser där det inte alls känns logiskt att ha en paus. För i svenskt skriftspråk använder vi idag tydlighetskommatering, vilket innebär att kommat ska markera en avgränsning i meningen eller mellan delar av meningen som är relativt fristående.
Men ibland är det många kommatecken lite överallt, och en anledning är nog att reglerna för kommatering är tämligen luddiga. I meningar med både huvudsats och bisats är det en bedömningsfråga om det ska vara kommatecken mellan satserna, och det är ofta här det läggs in komman som inte passar innehållsmässigt.
I den här meningen fungerar det att ha den paus kommatecknet utgör:
Så om vissa dieter verkar för bra för att vara sanna, är de förmodligen också det.
Medan det blir mindre bra i den här:
När vatten fryser, blir det kristalliskt.
I meningar som exemplen ovan är det lätt att ta bort kommatecknet. Men många gånger är meningarna så långa att det behövs ett komma någonstans.
Vid korrekturläsning får jag oftast låta kommat stå kvar då. Men egentligen är problemet inte kommatecknet utan meningskonstruktionen. Texternas meningar är för långa och uppbyggda på ett sätt som komplicerar läsningen.
Till exempel är många meningar vänstertunga, det vill säga har långa fundament – det som står före huvudsatsens finita verb, det tidsbestämda verbet som anger vad som händer i meningen (mer om fundament nedan).
Att sätta ett kommatecken efter fundamentet blir sällan särskilt bra eftersom det bryter av innehållsmässigt – som i exemplet med det frysande vattnet ovan. En bättre lösning är att skriva om meningen och se till att det finita verbet kommer tidigt – då får man dessutom en mycket mer lättläst mening.
Den typen av korrigeringar bör dock göras innan det är dags för korrekturläsningen, för att bygga lättlästa meningar är en del av redigeringen av texten. Så du kan inte förvänta dig att en korrekturläsare åtgärdar mer än de värsta exemplen.
En intressant reflektion som jag gjort är att de skribenter som gärna sätter ut kommatecken efter fundament inte sätter ut kommatecken mellan två samordnade satser – där det alltid ska vara kommatecken enligt svenska skrivregler såvida det inte handlar om en kortare mening.
Antagligen är det den felaktiga myten om att man inte får ha komma före och som spökar, men nog är det lite märkligt när skribenter delar upp en lång mening genom att hacka upp innehållet istället för att lägga pausen där det enligt skrivreglerna ska vara ett kommatecken?
Här är ett typiskt exempel där jag flyttade kommatecknet till rätt placering:
Originalet: Honung är naturligt antiseptiskt och när vi smörjer honung på ett sår, reduceras risken för infektioner.
Omskrivet: Honung är naturligt antiseptiskt, och när vi smörjer honung på ett sår reduceras risken för infektioner.
Många fler texter från mig om kommatecken och meningsbyggnad
Fler inlägg
- Kommatering – att hantera kommatecken – inlägg från 20 november 2016.
- Satsradning – stilistik eller språkslarv? – inlägg från 31 maj 2017.
- Kommatering i översatta texter – inlägg från 23 februari 2022.
Bok om problematiska meningskonstruktioner
- Bygg bättre meningar – för dig som redigerar text – en bok om de meningsbyggen som oftast skapar problem och hur du löser dem.
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Bygg läsbara meningar – nr 1/2017.
- Undvik förvirrande inskott – nr 8/2017.
- Vänstertyngd tynger texten – nr 11/2017.
- Kommatecken före och – nr 4/2018.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
- Stilig satsradning.
- Skjut in inskott med eftertanke.
- Vänstertyngd komplicerar läsningen.
- Så använder du kommatecken.
- Alla snabba skrivtips om interpunktion.
Mer om många kommatecken
- Vad är en huvudsats och vad är en bisats? Vad är finita (tidsbestämda) verb? Begreppet fundament kommer från positionsschemat – Wikipedia har svaren.
- Kommatecknet är det skiljetecken som får mest utrymme i både Svenska skrivregler från Språkrådet och Skiljeteckensboken av Siv Strömquist.
- Konsten att kommatera – en föreläsning av Siv Strömquist på Språkforum 2016 som ligger på UR Play, som är väl värd att lyssna på, för det är en riktigt bra genomgång av kommatering!
- Ingen högtidsdag för kommatecknet – Olle Josephson, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet, avhandlar kommatering i Svenska Dagbladets Språkspalt.
0 kommentarer