Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Direkt anföring med citattecken

av | 22/6 2016 | Tips och råd

När man använder citattecken för att återge vad någon har sagt får man ha tungan rätt i munnen, så att skiljetecknen hamnar rätt och replikskiftena blir tydliga.

I det förra blogginlägget skrev jag om hur man gör för att återge vad någon har sagt med hjälp av tankstreck – det vanligaste idag i svenskt skriftspråk. Det andra alternativet för repliker är citattecken som idag förekommer främst i skönlitterär text.

Om du vill använda citattecken vid repliker gäller samma regler som för pratminus: så länge du inte skriver skönlitterärt får du inte ändra på formuleringen, med undantag för bortredigering av talspråkliga drag. Och sedan behöver du ha noga koll så att skiljetecknen hamnar på rätt plats om citattecknet, eftersom det lätt kan bli fel.

Citattecken runt repliker kan se lite olika ut på olika språk, men på svenska använder man likadana tecken före och efter citatet. De sätts ut runt repliken, det vill säga ett tecken före och ett efter, utan mellanslag. Efter citattecknet sätter man ut ett kommatecken och en så kallad anföringsfras som talar om vem som sagt repliken (se 1 i exemplet nedan).

Om repliken avslutas med ett frågetecken eller ett utropstecken sätter man ut dessa före det avslutande citattecknet och börjar anföringsfrasen med liten bokstav (2).

Anföringsfrasen kan utelämnas om det är tydligt vem som säger repliken, och då sätts  punkten före det avslutande citattecknet (3).

Till skillnad från när man använder pratminus behöver man inte börja nytt stycke för varje replik så länge det är enstaka korta repliker, utan då kan man skriva replikerna och den omgivande texten på samma rad (4). Detta kan dock bli lite rörigt, så se till att det tydligt framgår vem som säger vad. Nytt stycke som inleds med replik markeras på samma sätt som i den övriga texten, till exempel med indrag.

Man kan även lägga anföringsfrasen före repliken, och då avslutas anföringsfrasen med kolon och repliken kommer på samma rad (5). Vid längre repliker kan det vara tydligare och mer lättläst om man lägger repliken på en ny rad.

Exempel:

(1) ”Nu ska jag gå till skolan”, sa Wilma.

(2) ”Jag vill också gå till skolan!” sa Love.

(3) ”Nej, du är för liten.”

(4) ”Jag är inte alls för liten”, sa Love. ”Jo, det är du!” sa Wilma.

(5) Pappa kom in i rummet och sa: ”Men du kan få följa med och lämna Wilma.”

Känner du dig osäker på hur du ska göra, kolla fler exempel genom att titta i böcker. Och se mina länkar nedan för mer läsning.

Tidigare inlägg och snabba skrivtips om direkt anföring och citattecken

Mer om citattecken och direkta anföringar

 • Mer om hur man skriver direkt anföring med citattecken hittar du i Språkrådets handbok Svenska skrivregler.
 • Skiljeteckensboken av Siv Strömquist tar bara väldigt kort upp hur man skriver direkta anföringar, men desto mer om de olika användningarna av citattecken.

2 Kommentarer

 1. Det som är intressant är att vi som jobbar med innehåll för webbsajter skriver ofta fel för att majoriteten skriver fel, när de söker. Då blir det bara bra för oss som vill uppnå bra resultat på webben att skriva fel, även om vi vet att vi gör fel. Det leder i sin tur att allt fler skriver fel. Vi ser inte riktigt någon bra lösning på detta.

  Svara
  • Fast just direkta anföringar med citattecken tror jag inte är så vanligt att folk söker på, så där kan ni nog skriva rätt 😉

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Markera ironi med citattecken - Evas skrivskola - […] Direkt an­föring med citat­tecken […]
 2. Tre punkter för avbrott eller känslor – Evas skrivskola - […] Direkt an­föring med citat­tecken […]
 3. Anföringstecken - […] om formalian kring anföring med citattecken finns på Eva Sahlströms hemsida, du hittar inlägget här.Överkursen om att skriva dialog…
 4. Direkt anföring med tankstreck – Eva Sahlström - […] Direkt anföring med citattecken […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

 • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
 • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: