Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Använd citattecken sparsamt

av | 4/3 2015 | Tips och råd

Citattecken, ett skiljetecken som kan användas för att markera ironi.

Citattecken, ett skiljetecken som bör användas med eftertanke.

Citattecken används i första hand för att återge citat eller repliker. Men det används även för att markera ironi – eller blir feltolkat som ironi.

Citattecken är ett av de skiljetecken som ofta används felaktigt. I sin vanligaste användning är användningen oftast korrekt: vid citat eller för att återge repliker. Då sätter man ett citattecken före citatet respektive repliken och ett efter. Vid repliker är det dock vanligare idag att man använder pratminus (tankstreck).

Citattecken kan även användas runt titlar på litterära verk, namn på båtar, smeknamn eller öknamn. Här kan man även använda kursiv stil, och helst bör man använda kursiv stil när man hänvisar till ett helt litterärt verk, till exempel en diktsamling, och citattecken när man hänvisar till en del av verket, till exempel en enstaka dikt.

Andra sätt att använda citattecken är för att markera att ett ord eller uttryck är på ett annat språk, bryter stilen eller på något sätt inte är allmänt godtagbart. Det kan även användas för att markera ironi eller oegentlig betydelse.

Och det är här en del skribenter kan sväva ut lite för mycket. De sätter citattecken runt alla möjliga ord och förutom att det hackar upp läsningen blir man förvirrad som läsare. Vad menar skribenten egentligen?

För om du använder citattecken på det här viset markerar du att du inte riktigt menar det du har skrivit. Och då gäller det att det är uppenbart för läsaren vad du faktiskt menar.

Jag tar oftast bara bort den här typen av citattecken när jag korrekturläser. Prova själv nästa gång du känner för att slänga dit några citattecken att inte göra det – troligen går det lika bra utan. Men ibland kanske du behöver fundera över varför du vill sätta dit citattecknen. Är det för att du inte tycker att du kan stå fullt ut för vad du skriver? Eller har du inte tänkt igenom ordentligt vad du vill säga med din text?

Eller har det egentligen bara blivit en ful ovana att använda citattecken när det egentligen inte behövs?

Många citattecken använda på det här viset i en text ger intryck av att du är en osäker skribent som inte riktigt vet vad du vill säga. Om du är sparsam med citattecknen blir texten mer läsvänlig och effekten större de enstaka gånger du faktiskt använder dem för att uttrycka till exempel ironi.

Känner du på dig att du överanvänder citattecken, kolla igenom exemplen jag länkar till nedan så tror jag att du kommer att vara försiktigare i fortsättningen.

Annat inlägg om citattecken och snabba skrivtips från Evas skrivskola

Mer om citattecken och hur du använder dem

  • Språkrådets handbok Svenska skrivregler.
  • Skiljeteckensboken av Siv Strömquist.
  • Vill du citera akademiskt korrekt finns det gott om lathundar på nätet, sök på Harvardsystemet eller Oxfordsystemet.

Exempel på misslyckad användning av citattecken

Här är några roliga exempel på svenska och engelska på hur tokigt det kan bli när man använder citattecken fel. ibland har nog skyltskrivaren tänkt sig att citattecken ska framhäva ordet, men eftersom det kan misstas för ironi är det klokt att använda kursiv stil, understrykning eller fetstil för att framhäva ett ord.

 

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Markera ironi med citattecken - Evas skrivskola - […] An­vänd citat­tecken spar­samt […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: