Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Direkt anföring med tankstreck

av | 25/5 2016 | Tips och råd

Hur gör man för att visa att man återger vad någon har sagt? Ja, det vanligaste idag är att man använder tankstreck – på tidningsspråk pratminus – för att markera repliker.

I svenskt skriftspråk markerar man direkt anföring – det vill säga när man återger vad någon har sagt – med antingen tankstreck eller citattecken. Tankstreck är det vanligaste idag, och det som används i svenska tidningar. Där man för övrigt kallar det pratminus (minus är den typografiska benämningen på tankstrecket).

Liksom citattecken visar tankstrecket i det här fallet att man återger vad någon sagt, så med undantag av om man skriver skönlitterärt får man inte ändra på formuleringen. Dock redigerar man talspråkliga drag till skriftspråkliga, som att man tar bort utfyllnadsord eller ändrar dom till de eller dem.

När du markerar en direkt anföring med tankstreck ska du se till att du faktiskt använder tankstreck och inte bindestreck. Tankstrecket är lite längre och i svenskt skriftspråk använder man det som i ditt ordbehandlings- eller layoutprogram kallas för kort tankstreck eller en dash (om du inte vet hur du ska få fram tankstrecket se länk nedan till mitt inlägg om tankstreck och bindestreck).

Repliken inleds med ett tankstreck, ett pratminus, som följs av ett mellanslag. Repliken avslutas med ett kommatecken och en anföringsfras som talar om vem som sagt repliken (se 1 i exemplet nedan). Om repliken avslutas med ett frågetecken eller ett utropstecken sätter man inte ut något komma och anföringsfrasen börjar med liten bokstav (2).

Anföringsfrasen kan utelämnas om det är tydligt vem som säger repliken (3).

För varje person som talar gör man nytt stycke och inleder med pratminus. Repliken räknas som ett vanligt stycke, så använder man styckeindrag för styckemarkering gör man det även vid pratminuset.

Man kan även lägga anföringsfrasen före repliken, och då avslutas anföringsfrasen med kolon (4).

Vid kortare repliker kan man lägga en fortsättning på repliken efter anföringsfrasen (5), men ofta är det tydligare att lägga fortsättningen på en ny rad med nytt pratminus. Vid långa repliker skriver man ut nytt pratminus för varje gång man gör nytt stycke, till exempel om man återger en persons berättelse.

Exempel:

(1) – Nu ska jag gå till skolan, sa Wilma.

(2) – Jag vill också gå till skolan! sa Love.

(3) – Nej, du är för liten.

(4) Pappa kom in i rummet och sa:

– Men du kan få följa med och lämna Wilma.

(5) – Det är inte samma sak, sa Love surt. Jag måste ju gå hem igen.

Känner du dig fortfarande osäker på hur du ska göra, kolla fler exempel genom att till exempel titta i tidningar eller böcker. Och se mina länkar nedan för mer läsning.

Andra inlägg om direkt anföring och tankstreck

Snabba skrivtips om tankstreck på Evas skrivskola

Mer om tankstreck och direkta anföringar

 • Mer om hur man skriver direkt anföring med tankstreck hittar du i Språkrådets handbok Svenska skrivregler.
 • Skiljeteckensboken av Siv Strömquist tar bara väldigt kort upp hur man använder tankstreck vid direkta anföringar, men desto mer om själva tankstrecket.
 • Det krympande tankstrecket – essä av Erik Andersson i Sveriges Radios OBS (finns både som ljudfil och textfil).

 

2 Kommentarer

 1. Hej Eva!
  Tack för bra tips om tankstreck. Jag kan skapa sådana i min skönlitterära text enligt ditt tips, men inleder jag en replik med tankstreck så lägger mitt Mac Word-program in en blankrad efter repliken. Om jag tar bort den (genom att trycka Shift+Return i stället för Return), så kan jag sedan inte göra ett indrag med Tab för nästa replik eller stycke, utan indraget tar med även repliken över. Jag måste i stället göra åtta mellanslag. Det kan inte vara meningen Hur ska jag göra för att slippa blankraden?

  Jag vet inte om du svarar på sådana här frågor, men gör du det, stort tack!

  Med vänlig hälsning,
  Anita

  Svara
  • Antagligen har du någon autokorrigering som spökar. När det strular när man lägger in pratminus brukar automatiska punktlistor vara förbockat. Ta bort den bocken så löser det sig antagligen..

   Sen ska du aldrig tabba eller göra mellanslag för att göra indrag. Det ställer bara till problem när du ska sätta texten sen. Indrag ställer du in i styckeformateringen. Ha för vana att alltid använda formatmallar när du skriver så kommer du att spara mycket tid och bekymmer i längden. Om du lägger in tabbar i Word får du sitta och ta bort dem sen om du ska formge texten. Och lägger du bort formgivningen på någon annan får du betala för den extra tiden det tar att göra det. Jag har kort beskrivit hur man använder formatmallar här: https://www.sahlstrom.info/tips-och-rad/formatmallar-forenklar-skrivandet/ Lämpligen har du en formatmall för brödtext utan indrag och en med indrag. Om du använder dessa konsekvent följer mallarna med till Indesign där man kan välja hur de ska se ut. Och då räcker det att ändra mallen för att styckena ska bli rätt i hela dokumentet.

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tankstreck på tangentbordet - Evas skrivskola - […] Direkt an­föring med tank­streck […]
 2. Tankstreck eller bindestreck - Evas skrivskola - […] Direkt an­föring med tank­streck […]
 3. Hur ser dina stycken ut? | Element X - […] frågor (hur mycket man ska skjuta in nya stycken, hur man gör när man når slutet av en sida,…
 4. Vanliga fel vid korrekturläsning – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola - […] Direkt an­föring med tank­streck […]
 5. Tre punkter för avbrott eller känslor – Evas skrivskola - […] Direkt anföring med tankstreck […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

 • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
 • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: