Språkrådet köper klarspråksapp

Nu köper Språkrådet appen Klarspråkskollen. Det gör det möjligt att få en klarspråksapp som verkligen kan ge svar på de flesta språkfrågor.

För ett år sedan skrev jag om appen Klarspråkskollen, utvecklad av språkkonsultföretaget Klarspråkskollen, som var den första svenska klarspråksappen. Jag var inte odelat positiv – de svar på språkfrågor som fanns inlagda höll hög kvalitet, men det fanns alltför få svar. Till exempel hittade jag inte svar på två väldigt vanliga frågor: hur man stavar sjyst och  vad som är rätt av till de som och till dem som. Kategorisökningen var inte heller så lätt eftersom det under en del kategorier var tomt eller nästintill tomt, som under Avstavning där man inte hittade de två avstavningsprinciper som används i svenska.

Kanske det här ändå blir en älsklingsapp i framtiden.

Appen skulle uppdateras kontinuerligt och jag laddade ner den igen idag för att kolla om det finns fler svar i den nu. Det börjar synnerligen dåligt med ideliga felmeddelanden på engelska som jag inte förstår innebörden av. Sedan lyckas jag få fram ett svar på hur man stavar sjyst – där rekommendationen är den stavning som är vanligast bland språkbrukarna men inte rekommenderas av någon normkälla (jag skrev för ett år sen om oenigheterna om hur sjyst ska stavas).

Jag försöker med några olika sökvarianter för att få svar om  till de som/till dem som men hittar bara svar på när man använder de eller dem, utan något exempel på just den här användningen. När jag söker på före eller innan får jag samma obegripliga felmeddelande som för ett år sedan. Kategorisökningen fungerar inte alls nu, men det går att nå en kategori om man kommer ihåg vad den hette genom att söka på ordet. Jag söker på avstavning och konstaterar att avstavningsprinciperna fortfarande saknas.

Under ett år hade jag förväntat mig att appen skulle ha uppdaterats med betydligt mer innehåll – och framför allt inte generera ännu fler felmeddelanden än för ett år sedan.

Men kanske det här ändå blir en älsklingsapp i framtiden. För nu har Språkrådet köpt den, för att bygga ut och modernisera sina språktjänster. Och det var nog en naturlig utveckling, för det är svårt att se att någon kan konkurrera med Språkrådet som ju har byggt upp en stor databas med språkfrågor. Särskilt som Språkrådet också svarar föredömligt snabbt (och gratis) om man kontaktar dem med språkfrågor.

······························

 

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknyheter/sprakradet-koper-klarspraksapp/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.