Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Lär dig skapa floskler

av | 28/5 2014 | Språknyheter

Fler än Tidningen Vision har utsett årets värsta floskler. Lär dig mer om floskler i universitetsvärlden och bankvärlden – och skapa dina egna!

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om att Tidningen Vision hade utsett årets värsta floskel – att gasa och bromsa samtidigt. Strax efter publicerade GU Journalen de värsta flosklerna på Göteborgs universitet, utvalda av Einar Korpus och Karin Helgesson, universitetslektorer i svenska på samma universitet.

På Göteborgs universitet gillar man uppenbarligen långa floskelfyllda meningar, bland annat vinnaren: Vi strävar alltid efter att se helheten och satsar på kvalitativ strategiformulering för att kunna effektivera verksamheten. Tvåan och trean är kortare, genomlysning av verksamheten (som även finns med på Visions lista) respektive implementering, men längre ner på listan återfinns några rejält långa floskelspäckade meningar.

Du vill väl att dina mottagare ska förstå vad du skriver?

Företaget Språkkonsulterna som har jobbat mycket med banker och försäkringsbolag har i sitt senaste nyhetsbrev Språkbrevet listat floskler från den världen som de har stött på (eller kanske snarare tröttnat på). Här återfinns genomlysning av verksamheten och gasa och bromsa samtidigt, men några andra floskler är vi har gjort en lång resa och en udda fågel.

Känner du att det här är termer du brukar använda, läs hela artikeln i Språkbrevet eftersom den även innehåller råd om hur man kan tänka för att skriva mer begripligt och tillgängligt – för du vill väl att dina mottagare ska förstå vad du skriver?

Känner du dig inte alls träffad men vill börja använda floskler är en floskelgenerator antagligen en bra början. Eller så är det ett sätt att hitta uttrycken du bör undvika. Eller så är det bara kul.

Avigsidan har en floskelgenerator där man kan sätta ihop tre valfria satser för att skapa garanterat floskelfyllda meningar. Man kan dessutom välja att se dem i fullskärm, för att riktigt skapa känslan av Powerpoint-bilder med betydelselöst innehåll.

Textkonsulterna Textomedia har gjort en svensk version av norska Språkrådets svadagenerator. Här finns sju kolumner med ord eller uttryck som man kan kombinera på valfritt sätt för att skapa en floskelfylld mening.

Otroligt kul – och lärorikt!

Fler inlägg om floskler

Mer om floskler

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: