Projekt för ökad läsförståelse

Just nu pågår det stora projektet En läsande klass, med målet att svenska elevers läsförståelse ska ha förbättrats vid nästa stora internationella undersökning 2018.

Mycket har sagts sedan resultaten från den senaste Pisa-undersökningen presenterades i slutet av förra året då det visade sig att svenska elever sjunkit under OECD-snittet – inte minst i läsförståelse.

En del försöker också göra något åt det, som Martin Widmark, barnboksförfattare och mellanstadielärare, och projektledaren Jenny Helldahl från Junibacken som tillsammans med en projektgrupp av pedagoger driver projektet En läsande klass.

Boken ger lärarna handfasta redskap.

I projektet arbetar man med tre forskningsbaserade modeller där man tränar på grundläggande strategier för läsning samt har strukturerade textsamtal. Man använder den svenska forskaren Barbro Westlunds de fem figurerna läsfixarna som gör lässtrategierna begripliga för barn: spågumman, reportern, konstnären, detektiven och cowboyen.

I april fick varje svensk skola ett exemplar av en bok skriven av fem pedagoger med erfarenhet av att jobba med de här lässtrategierna. Boken ger lärarna handfasta redskap och kan användas direkt i undervisningen. Den kan laddas ner gratis från projektets webbplats, där det även finns både skönlitterära texter och facktexter som förlag och upphovsmän ställt till förfogande gratis, i digital form.

På projektets och Martin Widmarks webbplatser kan man läsa mer om projektet, om forskning om läsförståelse och om läsfixarna. Där finns även tips för föräldrar. Med tanke på de positiva reaktionerna från lärarna som är med i projektets Facebookgrupp är det här nog en satsning som kan ge avtryck i undervisningen. Det enda negativa kommentarerna bland lärarna är att de inte har fått ett exemplar av boken per klass, eftersom de så gärna vill använda den.

Ett annat exempel på någon som försöker göra något för att höja läsförståelsen är Svenska Dagbladet som precis har lanserat en sajt kallad Läs och skriv som ska erbjuda boktips och verktyg för att öka läsförståelsen. Sajten verkar även innehålla artiklar om skolan rent allmänt.

······························

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknyheter/projekt-for-okad-lasforstaelse/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.