Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Dag om språk och makt

av | 14/5 2014 | Språknyheter

På årets Språkrådsdagen talades det om makten över språket och språkets makt, och priser delades ut för effektivt klarspråksarbete, utvecklande av språkverktyg och engagemang i det romska språket.

Torsdagen 8 maj var det återigen dags för Språkrådsdagen, ett årligt arrangemang som anordnas av Språkrådet. Årets tema var makten över språket och språkets makt, och föreläsningarna belyste temat ur olika synvinklar. Lingvisten Östen Dahl började med att gå igenom vad som bestämmer vad vi kallar för ett språk, en klassisk fråga i sociolingvistiken.

Susanna Karlsson från Språkrådet och Fredrik Bohlin, rådman i Hässleholms tingsrätt, talade om myndigheters makt och hur det påverkar språkanvändningen, och Niki Bergman från Sisuradio, Sveriges Radio, talade om problemen för minoritetsspråken när olika lagar krockar med varandra.

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”]Kvinnorörelsen på 70-talet medvetet använde feministiska former att synliggöra kvinnor.[/pullquote]

Allra intressant tyckte jag var den genomgång som Karin Milles från Södertörns högskola och Lena Lind Palicki från Språkrådet gjorde av kvinnorörelsens användning av språket. Här fick vi till exempel lära oss att kvinnorörelsen under feminismens andra våg på 70-talet medvetet använde feministiska former (som lärarinna) för att synliggöra kvinnor, helt på tvärs med dagens rekommendationer där man förordar könsneutrala benämningar.

Föreläsningarna avslutades med att moderatorn Nedjma Chaouche Liljedahl samtalade med P1 Språkets tidigare programledare Anna-Lena Ringarp och Ylva Byrman, doktorand från Göteborgs universitet och en av de nuvarande experterna i radioprogrammet.

Dagen avslutades med prisutdelning då Jordbruksverket fick Klarspråkskristallen för sitt klarspråksarbete där man bland annat hittat ett sätt att mäta effekterna av arbetet, Fred Taikon fick Minoritetsspråkspriset för sitt långvariga engagemang för att bevara, utveckla och sprida det romska språket, och Lars Borin och Markus Forsberg gick Erik Wellanders pris för sitt arbete med språkverktyget Korp.

På Språkrådet webbsidor kan du läsa mer om dagen och de enskilda föreläsningarna. Och framöver kan du nog få läsa lite mer om någon av de mest intressanta föreläsningarna på den här bloggen.

······························

  • Språkrådsdagen 2014 – Språkrådets sida om dagen med bilder och information.
  • Sammanfattning av föreläsningarna och länkar till föreläsarnas presentationer.
  • Korp är Språkbankens korpussamlingar, det vill säga textsamlingar, och ett fantastiskt språkverktyg för den som på en halv minut vill kolla igenom sex miljarder ord.
  • Det twittrades en del under dagen under fyrkantstaggen #språkrådsdagen.

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: