Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Gasa och bromsa samtidigt

av | 7/5 2014 | Språknyheter

Nu behöver vi gasa och bromsa samtidigt. Har du hört den meningen ofta på sista tiden? Kanske lite för ofta? Tidningen Visions läsare har nämligen korat uttrycket till årets jobbfloskel.

En floskel är enligt Svensk Ordbok en ”högtravande men intetsägande fras som verkar löjlig genom kontrasten mellan form och innehåll”. Under senare år har flosklerna ofta haft ekonomisk anknytning, något som språkforskaren Lars Melin redogjort för i sina böcker Corporate Bullshit och Money Talks.

Årets värsta jobbfloskel enligt Tidningens Visions läsare är dock inte tydligt ekonomiskt, utan det mer allmänna uttrycket ”Vi måste gasa och bromsa samtidigt”. Även på de andra platserna kom den här typen av allmänna uttryck, som väl kan sägas tillhöra det som Lars Melin kallar för managementska, till exempel ”Vi har högt i tak” på andra plats och ”Det gäller att se möjligheterna, inte hindren” på tredje.

Vad innebär egentligen att gasa och bromsa samtidigt?

När ett ord överanvänds tappar det sin betydelse och blir intetsägande. Och en del av de här flosklerna kan man fundera över om de någonsin har haft en betydelse – för vad innebär egentligen att gasa och bromsa samtidigt eller att kraftsamla utifrån en helhetssyn?

Lars Melin skriver i Corporate Bullshit att det finns tre anledningar till att vi använder modeord: de täpper till luckor i språket, de varierar språket och de visar att vi hänger med. Modeorden är helt enkelt en del av den sociologiska revirbildningen.

Men vill du ge intryck av att du är framåt och hänger med, akta dig för att använda uttrycken som står på Visions floskellista! Modeordens signalvärde går nämligen i en kurva: i början när de mest används av statuspersoner har de hög prestige men ju mer allmänt spridda de blir desto lägre blir hipfaktorn och betydelsen blir suddigare. När modeordet är väldigt spritt blir prestigen snarast negativ.

Och när ett ord kommer på pallplats i tävlingen om årets floskel kan man nog räkna med att det inte längre är status att använda det.

Mer läsning om floskler

  • Floskel – definition från Svensk Ordbok, på Nationalencyklopedins sajt.
  • En lista över Lars Melins böcker, bland annat Corporate Bullshit och Money Talks.
  • Värsta floskeln korad – artikel i Tidningen Vision. (avlänkat 240223, artikel ligger inte kvar)

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: