Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Språkrådet på ny webbplats

av | 23/4 2014 | Språknyheter

Från idag ligger Språkrådets webbsidor på den nya webbplatsen språkochfolkminnen.se, som samlar hela myndigheten Institutet för språk och folkminnen på samma plats.

För två år sedan sa Språkrådets dåvarande chef Lena Ekberg upp sig efter en konflikt med Ingrid Johansson Lind, generaldirektör för Institutet för språk och folkminnen som Språkrådet är en del av. Orsaken till konflikten var att Lena Ekberg uppfattade att Språkrådets självständiga ställning inom myndigheten var hotad, bland annat genom Språkrådet inte längre skulle få ha en egen webbplats, en oro som delades av många andra inom språkvården.

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”]Att det är Språkrådet som står för de sidorna är inte lätt att lista ut.[/pullquote]

Nu har Institutet för språk och folkminnen till sist lanserat sin nya sajt, www.språkochfolkminnen.se där Språkrådets webbsidor har integrerats med den övriga myndighetens. Designen är renare och snyggare än den gamla, och sajten är uppdelad i två huvudavdelningar: Språk och Folkminnen. Under Språk återfinns Språkrådets gamla sidor i ny dräkt, som Frågelådan, klarspråkssidorna, aktuellt om språk och språkrådgivning, men man kan ju konstatera att det blev precis som Lena Ekberg befarade. För att det är Språkrådet som står för de sidorna är inte lätt att lista ut om man inte redan vet om det.

Ingrid Johansson Lind sa 2012 till Språktidningen att Språkrådets varumärke inte skulle försämras eller göras mindre synligt, men uppenbarligen har den ambitionen ändrats under utvecklingen av den nya webbplatsen. Man hade ju ändå väntat sig att den myndighet som ansvarar för den svenska språkvården skulle tänka mottagaranpassat när man utvecklar sin webbplats, men istället valde man att förvirra de användare som letar efter Språkrådet – ett varumärke som troligen är betydligt mer välkänt än Institutet för språk och folkminnen

······························

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: