Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Amning gör inte barn smartare

av | 16/4 2014 | Språknyheter

Det påstås ofta att barn som ammats skulle bli smartare, men en stor studie visar att det inte är bröstmjölken utan tiden mammorna lägger på barnen som är avgörande.

Bland alla de fördelar som bröstmjölk påstås ha före bröstmjölksersättning är att ammade barn skulle bli smartare. En förklaring skulle vara balansen mellan fettsyrorna i mjölken. Detta förs gärna fram som ett argument för varför man ska amma, trots att studier har visat att anledningen till att de ammade barnen har högre IQ snarast är för att IQ är ärftligt och de ammande mammorna generellt hade högre IQ.

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”]Den mat ett spädbarn får påverkar inte barnets framtida skolresultat.[/pullquote]

Nu har även forskare vid amerikanska Brigham Young University visat att den mat ett spädbarn får inte påverkar barnets framtida skolresultat. Deras studie baserad på 7 500 amerikanska mammor visar istället att det som påverkade om barnen blev bra på att läsa och räkna var om mammorna läste mycket för barnen och om de hade mycket samvaro där de besvarade barnens känsloyttringar.

Dessa två faktorer gör att barnen utvecklas snabbare och vid fyra års ålder har ett försprång på två till tre månader som enligt forskarna håller i sig upp till skolan.

Kopplingen till amning är att de amerikanska mammorna som ammar i regel har råd med längre föräldraledighet vilket ger dem mer tid att läsa för och interagera med barnen. Dessutom är de ammande mammorna oftare högutbildade – bland lågutbildade kvinnor fann forskarna inget eller mycket litet samband mellan matvanor och kognitiv utveckling.

Men det är alltså inte några egenskaper i bröstmjölken som har betydelse för barnets skolgång. Läsa för och interagera med sitt barn kan man ju göra lika bra även om man ger ersättning.

Länkar för mer information

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: