
Uppdrag textgranskning är en praktisk handbok i textarbete.
Det finns väldigt lite litteratur om hur man utför textgranskning rent praktiskt. Så det är tur att den bok som finns, Uppdrag textgranskning, är så välmatad och gedigen.
För några år sedan kom boken Uppdrag textgranskning ut, skriven av språkkonsulterna Sara Rösare och Anki Mattson. Den verkar vara i stort sett den enda av sitt slag, utöver några enstaka artiklar och studier om textgranskning och korrekturläsning.
Därför är det så välkommet att två språkkonsulter med mycket egen praktisk erfarenhet har skrivit den här boken för dem som vill lära sig mer om textgranskandets ädla konst. Här tas det mesta upp, som vad textgranskning är, vad man kan förvänta sig för resultat av en textgranskning, hur man gör rent konkret etc.
Boken riktar sig till den som vill arbeta med textgranskning och tar upp mycket av det praktiska runt beställningar och vilka programvaror man använder, blandat med språklig teori om vad som kan förbättra en text.
Men någonstans mitt i boken börjar jag fundera över vilka som faktiskt utgör målgruppen. För bitvis blir det språkteoretiska ganska svårt för den som aldrig har räknat ut nominalkvoter eller har sett ett satsschema.
För att klara av att arbeta med textgranskning professionellt behöver man dock ligga på en så hög språklig nivå att teorin boken presenterar är välbekant. Därför tror jag att den här boken passar allra bäst för den som håller på att utbilda sig till att arbeta med text då den kan bli en genväg för hur man omsätter teorin till praktiskt textarbete.
Det avslutande kapitlet handlar om korrekturläsning. Här blir jag överraskad över att sidkorrektur i stort sett helt förbigås. I det korta avsnittet som handlar om textens form vid korrekturläsning antyds det till och med att det kan vara för svårt att hålla koll på formgivningen när man läser korrektur.
Och visst, när man läser textkorrektur (före formgivning) bör man få fokusera på texten. Men en stor del av det korrektur jag läser är sidkorrektur, korrektur av formgiven text. Då ingår det att utöver det rent språkliga kolla sådant som att spalterna ligger på samma höjd, att anfanger inte är för nära texten, att bildtexterna ligger vid rätta bilder etc.
Eftersom sidkorrektur kräver kunskaper i formgivning och typografi kan jag förstå att man av utrymmesskäl fokuserar på textkorrekturet i en bok om textgranskning, men jag tycker ändå att det bör omnämnas.
Som helhet är dock boken mycket genomarbetad, och förhoppningsvis används den idag som kurslitteratur på de utbildningar författarna och jag har gått.
Fler tips om textgranskning
- Uppdrag textgranskning av Sara Rösare och Anki Mattson – utgiven av Prodicta.
- Nominalkvot – Wikipedia förklarar vad nominalkvot är och hur man räknar ut den.
- Satsschema – Wikipeda förklarar satsschema, även kallat positionsschema.
Tips om textgranskning från mig
Fler blogginlägg
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Använd formatmallar, Skrivbrevet från Evas skrivskola 2/2020
- Mer om formatmallar, Skrivbrevet från Evas skrivskola 3/2020
- Kan man lita på stavningskontrollen, nr 7/2020
- Hitta fel med sök och ersätt, nr 8/2020
- Korrekturläs digitalt i Word, nr 9/2020
- Korrekturläs digitalt i en pdf, nr 10/2020
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
- Alla snabba skrivtips i kategorin korrekturläsning.
- Tips om vanliga saker du behöver rätta när du korrekturläser kan du få i kategorierna språkriktighet respektive typografi.
Kursportalen Evas skrivskola
- Om korrektur – en samlingssida för allt jag har skrivit om korrekturläsning.
- Kort om korrektur – en webbkurs som lär dig arbetsmetoder för korrekturläsning, både för dig som vill sköta korrekturet helt själv och för dig som lämnar bort det till en professionell korrekturläsare.
Bok
- Vanliga korrekturfel – och hur du åtgärdar dem – finns att köpa i de stora nätbokhandlarna, men är alltid billigast på min kursportal Evas skrivskola.
0 kommentarer