Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Den glada påsken

av | 20/3 2013 | Årets ord, Tips och råd

påsken - kycklingar som gör den glad

Kycklingar som gör påsken glad!

Varför är påsken inte god när julen är det? Kan vinterhögtider inte vara glada? Och hur skriver man en högtidshälsning korrekt?

Nästa vecka är det påskhelg och om du inte skickar påskkort till vänner och bekanta (gör någon det fortfarande?) kanske du i alla fall snart kommer att avsluta till exempel mejl med en påskhälsning. Sannolikheten är nog stor att du kommer att tillönska folk en glad påsk och att du kommer att skriva både glad och påsk med inledande versaler.

Men varför är påsken glad när julen är god? Har det med årstiderna att göra, eftersom även nyåret är gott men midsommar glad? Och blir påsken i så fall god när det fortfarande är snö kvar?

Nej, det verkar inte ha med årstiderna att göra, utan snarare är det uttryck som har stelnat. Vill du variera dig går det bra att önska folk en trevlig påsk eller en glad jul istället.

Vill du följa den kristna traditionen bör du dock tänka på att inte säga glad påsk förrän på påskdagen, dagen då Jesus sägs ha återuppstått, eftersom det är först då som helgen blir en glädjens högtid för de kristna. Innan dess ska ju den kristna tänka på Jesus lidande på korset och fram till 1969 var affärer, biografer och liknande tvungna att hålla stängt enligt lag på långfredagen.

Men om du firar påsk som en vårfest, med godis och god mat, kan du som sagt önska både glad och trevlig påsk. Eller varför inte god …?

Det är vanligt att högtidshälsningarna skrivs med versala begynnelsebokstäver på varje ord: Glad Påsk eller God Jul och Gott Nytt År. Språkrådet rekommenderar dock att man skriver allt med gemener, eftersom helg- och kalenderdagar i grunden skrivs med gemener. I svenskan skriver vi ju normalt bara inledande versal i början av meningar och vid egennamn.

Att många skriver helghälsningarna med inledande versaler på varje ord beror antagligen på att det har skrivits så på färdigtryckta påsk- och julkort, och den ordbilden har fastnat hos många. Det blir lite som en logotypskrivning, det vill säga när ett varumärke skrivs så att de bryter mot de vanliga skrivreglerna för att sticka ut (till exempel iPhone, IKEA eller E.ON).

Men vill du följa svenska skrivregler när du skriver påskhälsningar skriver du alltså Glad påsk! Liksom du bör följa svenska skrivregler när du skriver ut varumärkesnamn som Iphone, Ikea eller Eon.

Läs mer om högtidsdagar och andra kalenderhändelser

Snabba skrivtips om stor och liten bokstav från Evas skrivskola

Läs mer om påsken och hälsningsfraser

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: