Nov 06 2013

Få, färre – färst?

Det finns märkliga brister i språket, och en lucka i svenskan är superlativ av adjektivet . Fast det är faktiskt ingen lucka, i senaste upplagan av SAOL finns formen färst. Men än är det få som använder den.

En lucka i svenskan som alltid irriterat mig är att det bara finns en positiv- och komparativform av adjektivet få, och ingen superlativform. Många gånger har jag skojat med folk om att man borde kunna säga få, färre, färst och när någon en gång för länge sen sa till mig att det har funnits en superlativform, färraste, funderade jag på att lobba för att återinföra den.

Det är märkligt hur en form som det faktiskt finns behov av faller i glömska, men det var nog bra att jag aldrig slog på stort för att återlansera färraste. Tittar man i SAOB (Svenska Akademiens ordbok) hittar man nämligen inget belägg för att den formen har använts som superlativ till få, utan det finns ett belägg från 1755 för fåaste och ett från 1800 för färsta – en form SAOB anser vara obruklig.

Färst finns med som ett alternativ i den senaste upplagan av SAOL.”

Dock tycker inte dagens språkvårdare det. Färst finns med som ett alternativ i den senaste upplagan av SAOL (Svenska Akademiens ordlista) från 2006. Språkrådet skrev i veckans språkråd vecka 32, 2011, att det går bra att använda färst och rekommendationen ligger även i Frågelådan. Och TT-språket twittrade efter förra årets sommarsemester om att det var dags att återuppliva färst.

Något slags medvetande om ordets existens verkar det finnas hos språkbrukarna också eftersom det är en vanlig fråga till Språkrådets rådgivning. Jag har räknat till sju frågor om färst på Språkrådets Twitter-rådgivning sedan juli 2012.

Färraste hittar jag dock inget om i någon språkrådgivning eller ordbok. På Google får jag 184 träffar, medan färst ger cirka 31 500 träffar. I Språkbankens korpussamling Korp får jag ingen träff alls på färraste, och 94 träffar på färst. Av de 94 träffarna verkar ett stort antal vara felstavningar av färskt eller fäst, och de flesta andra träffar är diskussioner om ordet.

Träffarna på färraste på Google verkar nästan uteslutande vara från diskussionforum, bloggar eller liknande, så det verkar inte vara ett ord som används i mer formella texter.

Språkrådet skriver att ordet färst brukar väcka debatt och att många tycker att det är fult, men att vi kommer att vänja oss om ordet börjar användas. Än så länge verkar det vara mer en önskedröm att ordet är återupplivat, men som vanligt är det upp till dig, mig och alla andra språkbrukare att bestämma hur det ska bli.

Länkar för mer information

 • SAOB på nätet – sök på få.
 • Hur kompareras ? – fråga i Språkrådets språkrådgivningstjänst Frågelådan.
 • Tweet från TT-språket (@TTspraket) om att återuppliva färst.
 • En av flera tweetar från Språkrådet (@Sprakradgivning) om färst.
 • Sökning på färraste på Google ger 184 träffar.
 • Sökning på färst på Google ger cirka 31 500 träffar.
 • Sökning på färraste i Korp ger 0 träffar.
 • Sökning på färst i Korp ger 94 träffar.
(Visited 14 582 times, 1 visits today)

Permalänk till denna artikel: http://www.sahlstrom.info/sprakliga-funderingar/fa-farre-farst/

7 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Charlotte Ziethen on 2015-07-27 at 18:28
  • Svara

  För mig verkar FÄRRASTE mycket logiskt men jag är danska… vi har få, færre, færreste. =D

  1. Spännande att det finns på danska! Används det också?

  • Sara on 2015-12-16 at 09:33
  • Svara

  Bor i Norge och både hör och använder ”ferreste” ganska ofta.
  🙂

  • Niels on 2015-12-16 at 10:07
  • Svara

  Ja, det gör det. Men i dag har BT.se färst på sin första sida. SvD har det också i dag.

  1. Ja, det var TT som vågade sig på att använda ”färst” i en rubrik så plötsligt förekom ordet i många tidningar!

  • CB Du Rietz on 2016-03-16 at 18:01
  • Svara

  Tänka sig – jag och en kollega diskuterar ”färst” på lunchen, och när jag googlar på det så snubblar jag på en gammal klasskamrat från grundskolan. 🙂

  1. Ja, världen är liten :-).

Kommentera

Your email address will not be published.

Switch to mobile version