Vid midsommar plockar vi sju blommor, vi bjuder på sju sorters kakor och dödssynderna är sju. Och talet sju kanske är svenskans svåraste ord.
Evas språkblogg
I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.
Levande latinska uttryck
Få språk har påverkat så många andra språk som latin, romarnas språk under antiken. Och latinska uttryck och lånord lever kvar, samtidigt som vi bildar nya ord på latinska stammar.
Skyltspråk bör vara enkelt och tydligt
På skyltar behöver språket vara kort och koncist så att det går snabbt att förstå. Ändå används ofta ett språk som inte alls är begripligt.
Ordspråk i tiden
Ordspråk är fasta uttryck som har som syfte att förmedla ett budskap – ofta en klok tanke eller en värdering. Många ordspråk är mycket gamla.
Idiom är inte alltid lätta att förstå
Idiom hör till det svåraste att lära sig i ett nytt språk och även många modersmålstalare har svårt att förstå fasta uttryck i sitt språk. En del idiom byter dessutom betydelse – till den helt motsatta. Rakt på sak, kasta yxan i sjön, hänga ihop som ler och...
Skärmtid ligger i tiden
Förändras en texts innehåll beroende på mediet den publiceras i? Är det vi gör via en skärm alltid lite sämre? Under våren har debatten rasat om skärmtid. För några veckor sedan satt jag på tunnelbanan när två kvinnor – med lätt himlande ögon – konstaterade att alla...
Annons:
Annons: