Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Språkliga funderingar
Levande latinska uttryck

Levande latinska uttryck

Få språk har påverkat så många andra språk som latin, romarnas språk under antiken. Och latinska uttryck och lånord lever kvar, samtidigt som vi bildar nya ord på latinska stammar.

läs mer
Ordspråk i tiden

Ordspråk i tiden

Ordspråk är fasta uttryck som har som syfte att förmedla ett budskap – ofta en klok tanke eller en värdering. Många ordspråk är mycket gamla.

läs mer

Idiom är inte alltid lätta att förstå

Idiom hör till det svåraste att lära sig i ett nytt språk och även många modersmåls­talare har svårt att förstå fasta ut­tryck i sitt språk. En del idiom byter dess­utom be­tydelse – till den helt mot­satta. Rakt på sak, kasta yxan i sjön, hänga ihop som ler och...

läs mer

Skärmtid ligger i tiden

Förändras en texts innehåll beroende på mediet den publiceras i? Är det vi gör via en skärm alltid lite sämre? Under våren har debatten rasat om skärmtid. För några veckor sedan satt jag på tunnelbanan när två kvinnor – med lätt himlande ögon – konstaterade att alla...

läs mer

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: