Lärare JO-anmäler Skolverket för obegripligt språk

I slutet av oktober anmälde en lärare Skolverket till JO för brott mot språklagen. Läraren anser att varken lärare eller elever förstår Skolverkets kunskapskrav.

Läraren Mattias Forsgren anmälde i oktober Skolverket till Justitieombudsmannen, JO, för brott mot språklagen. De kunskapskrav som Skolverket har satt upp och som bland annat används för betygsättningen är enligt Mattias Forsgren så obegripliga att varken lärare eller elever förstår dem. Detta skapar rättsosäkerhet, menar han, eftersom lärarna gör egna tolkningar av vad kunskapskraven innebär och betygsättningen därmed inte blir så enhetlig som det är tänkt. För eleverna är det inte heller lätt att veta vad de ska kämpa för att uppnå när de inte förstår vad kraven innebär.

Det är ju inte bara lärarna som ska förstå kunskapskraven, utan även eleverna och deras föräldrar.

Mattias Forsgren säger till Skolvärlden att han gjorde anmälan efter att ha varit i kontakt med Språkrådet som höll med honom om att hans exempel var svårbegripliga och föreslog att han skulle göra en JO-anmälan.

Christina Månberg, chef för gymnasieenheten på Skolverket, säger till Skolvärlden att om man läser hela det centrala innehållet ”ska det vara lättbegripligt” men hon understryker att det krävs tid och ”kollegiala samtal” för att lärarna ska kunna sätta sig in i kunskapskraven.

Bara det låter ju som en paradox, och på de fyra år som har gått sedan den senaste versionen av kunskapskraven kom har lärarna uppenbarligen inte heller fått tillräckligt med tid och kollegiala samtal. Betygssättningsexperten Per Måhl säger nämligen till Skolvärlden att han ständigt möter matematiklärare som säger att de inte alls förstår kunskapskraven. Kommentarerna till Skolvärldens artiklar på webben om Mattias Forsgrens anmälan är också eniga om kunskapskravens brister.

Det är ju inte heller bara lärarna som ska förstå kunskapskraven, utan även eleverna och deras föräldrar. Förra året gjorde en gymnasieklass en JO-anmälan om svårbegripliga kunskapskrav, och it-företaget Infomentor har hittills sålt 20 000 exempel av magasinet Heja, som innehåller läroplanens mål på enklare svenska för lärare, elever och föräldrar.

Det kanske är dags för Skolverket att gå en grundkurs i mottagaranpassning. Det räcker inte med att säga att en text ska vara lättbegriplig. Den ska även uppfattas som det av mottagarna.

·····························

 

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknyheter/larare-jo-anmaler-skolverket-for-obegripligt-sprak/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.