Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Guide till sociala medier

av | 20/11 2013 | Bokrecensioner

Bild på omslaget till boken Språket i sociala medier.

En bra guide för dig som vill komma igång med att kommunicera i sociala medier.

Behöver du komma igång med att använda sociala medier för din kommunikation? Boken Språket i sociala medier kan hjälpa dig långt på vägen.

Idag förväntas allt fler företag, organisationer och myndigheter använda sig av sociala medier för att kommunicera med kunder, intressenter och medborgare. Men hur hanterar man de här nya kanalerna? Vilken stil ska jag ha på språket? Vad gör jag om kommentarsfälten angrips av troll? Måste man finnas i alla sociala medier?

Boken Språket i sociala medier har svar på alla dessa frågor. Den är skriven av Ingrid Herbert och Helena Englund Hjalmarsson, två språkkonsulter med lång erfarenhet av sociala kanaler. Baksidestexten utlovar en guide för hur man kommer igång med sociala medier och hur man fortsätter, och visst uppfyller innehållet det.

Författarna tar helt enkelt upp allt man vill veta:

  • vad sociala medier är för något
  • vilka sociala medier som kan vara intressanta att använda
  • hur man bör tänka när man lägger upp en kommunikationsstrategi – och att man behöver en sådan!
  • vad man bör tänka på när man skriver
  • hur man bör bete sig i de sociala medierna.

Eftersom författarna är språkkonsulter är boken dessutom lättfattligt och begripligt skriven, med bra struktur.

För en van skribent blir skrivråden lite väl grundläggande, men man kan skumma igenom de delarna. En mindre van skribent kan nog ha stor nytta av dem, och om man annars håller sig med ett lite krångligare språk på sitt företag eller sin myndighet är det bra att få klargjort att det inte funkar i de här kanalerna utan det är mottagaranpassat klarspråk som gäller (förhoppningsvis smittar det av sig på det man skriver annars).

Jag som delvis försörjer mig på korrekturläsning blir också glad över att läsa hur mycket författarna trycker på vikten av att vara noggrann med språket och att aldrig slarva med korrekturläsningen eftersom det ger ett dåligt intryck av din inställning till mottagaren och sänker din trovärdighet.

Om ni inte har gett er ut i de sociala medierna än, läs den här boken först så slipper ni göra misstag. Och är ni redan där kan ni troligen ändå ha glädje av att läsa den här boken för er framtida kommunikation.

Länk till boken

  • Skriva i sociala medier – bok skriven av Ingrid Herbert och Helena Englund Hjalmarsson, utgiven av Prodicta. (Boken har kommit i en ny upplaga och har då bytt namn till Skriva i sociala medier, tillagt 181031.)

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: