Testa webbplatsens tillgänglighet

Kan alla använda din webbplats eller finns det risk för att användare exkluderas? Testa din sajts tillgänglighet med ett nytt verktyg från E-delegationen!

Jag skrev tidigare i höstas om att diskrimineringslagen kommer att få ett tillägg vid årsskiftet som innebär att bristande tillgänglighet räknas som diskriminering. Ett exempel på där tillgängligheten kan brista för människor med funktionsnedsättningar är webbplatser.

Sedan tidigare finns det flera automatiska verktyg som man kan använda för att testa en webbplats tillgänglighet, till exempel Web Accessibility Toolbar som jag har använt mig av. Dock är det framför allt sajtens kod man testar med de automatiska verktygen och mycket av tillgängligheten kan inte testas automatiskt.

“Mycket av tillgängligheten kan inte testas automatiskt.”

Därför har E-delegationen tagit fram ett självskattningsverktyg som man kan använda för att testa hur tillgänglig ens webbplats är. En person som känner webbplatsen väl svarar på ett tjugotal frågor och utifrån testresultatet får man vidare tips på hur man kan förbättra tillgängligheten.

Jag har testat verktyget med min egen sajt och är nöjd med att jag fick 80 procent, med tanke på att jag byggt min webbplats själv utan att kunna koda. Och det känns även bra att veta att en av de saker testet uppmuntrar mig att utveckla vidare på jobbar jag redan på – att anpassa min webbplats till små skärmar på exempelvis mobiltelefoner.

Nu beror säkert det goda resultatet på att jag använder ett färdigt tema i WordPress som följer alla webbstandarder, men jag har även använt mig av tips från bland annat boken Tillgängliga webbplatser.

Igår var jag dessutom på ett seminarium om tillgänglig webb som hölls av E-delegationen och fick ännu fler insikter om vad man bör tänka på när man gör en webbplats, något jag tänkte skriva om i kommande inlägg. Till stor del handlar om rätt små medel som kan öka tillgängligheten och ge fler möjligheten att använda din sajt.

 Länkar för mer information

 

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknyheter/testa-webbplatsens-tillganglighet/

1 ping

  1. […] Testa webb­platsens till­gäng­lighet – inlägg från 3 december 2014. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.