Internet skapar både problem och möjligheter för personer med funktionsnedsättningar. Det visar en rapport från projektet Begripsam, som också understryker vikten av tillgänglig design och tekniska standarder.
Hur svenskar använder internet vet vi tämligen väl eftersom Internetstiftelsen i stort sett sedan internets barndom har publicerat den årliga rapporten Svenskarna och internet. Nu har denna rapport kompletterats med en särskild rapport om hur internet fungerar för dem med funktionsnedsättningar, Svenskarna med funktionsnedsättning och internet.
Det är projektet Begripsam som har kartlagt funktionsnedsattas användning av internet, grupper som inte täcks in av de andra undersökningar som görs av svenskars internetvanor. Undersökningen visar hur viktigt det är att man inte ser funktionsnedsatta som en homogen grupp – skillnaderna är ibland stora mellan olika diagnoser eller funktionsnedsättningar (en person med en diagnos, till exempel adhd eller stroke, kan ha flera funktionsnedsättningar).
Rapporten visar också att det också finns stora individuella skillnader inom grupperna av diagnoser och funktionsnedsättningar. Det finns till exempel individer inom alla grupper som inte tycker att internet är svårt. Den grupp som i högst grad tycker att internet är svårt är blinda, men ändå tycker 30 procent av de blinda i undersökningen att internet inte är svårt.
Om du skapar webbsidor kan det vara väl värt att notera att design och utformning ofta ställer till med problem. Här behövs det mer kunskaper om vad som gör en webbsida lätt att läsa och navigera på. När det inte fungerar att använda hjälpmedel ligger bristen oftast i den tekniska konstruktionen av sajten, så se till att du följer de tekniska standarder som finns.
Rapporten visar också att det är viktigt att personal på boenden och dagverksamheter har digital kompetens så att de kan hjälpa till att exempelvis boka biljetter eller vårdtider som är exempel på sådant väldigt många med funktionsnedsättningar undviker att göra.
Men rapporten visar också att internet verkar ge många med funktionsnedsättningar ökade möjligheter. De flesta känner sig helt eller delvis delaktiga i det digitala samhället även om det varierar mellan grupperna. Flera grupper använder Facebook i högre utsträckning än befolkningen i helhet.
Och de flesta grupperna med olika funktionsnedsättningar bloggar i betydligt högre grad än svensken i gemen. Det visar både på ett uttrycksbehov och på att tekniken är tillgänglig och användbar.
Läs om rapporten
- Svenskarna och internet 2017 – Internetstiftelsen årliga rapport.
- Svenskarna med funktionsnedsättning och internet – rapporten om Begripsams undersökning.
- Att använda internet när man har en funktionsnedsättning – inlägg av Pamedla Davidsson på IIS-bloggen.
- Om projektet Begripsam.
0 kommentarer