Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Döda dina älsklingar

av | 21/8 2024 | Tips och råd

döda dina älsklingar

Att döda dina älsklingar, kill your darlings, kan bli nöd­vändigt när du redi­gerar din text. (Montage av foton från Adobe Stock)

En viktig del av arbetet när du redi­gerar en text är att döda dina älsklingar – även om det skär i hjärtat att stryka en extra fyndig formu­lering.

Det engelska uttrycket kill your darlings är välkänt för dem som verkar inom skön­litteratur och film, och det brukar hän­föras till alla möjliga för­fattare.

Men ursprung­ligen verkar det ha myntats av den brittiska för­fattaren Arthur Quiller-Couch som i boken On the Art of Writing från 1916 använde ut­trycket murder your darlings, mörda dina älsk­lingar, om de där fantas­tiska formu­lering­arna man tycker att man bara måste skriva men som bör strykas när texten redigeras.

Idag används oftast uttrycket kill your darlings, inte murder, och det typiska är att man inte vill göra sig av med en scen i en film för att den är kul eller var mödo­sam att spela in. Men den till­för inget till filmen.

I skönlitteratur kan det handla om karak­tärer som inte fyller något syfte eller onödiga sido­historier.

Men du bör vara beredd på att döda dina älsklingar i alla typer av texter. För vad det i grunden handlar om är att klara av att stryka även de formu­leringar (eller karak­tärer, sido­historier, för­klaringar, ut­vidgningar etc.) som du har för­älskat dig i men som inte är rele­vanta för texten.

När jag gjorde research för det här inlägget stötte jag på en del bloggande författare som kände harmsen­het över uttrycket. Som att det skulle betyda att allt man skrivit som man älskar ska tas bort.

Det är dock ett miss­förstånd. Du får älska även de riktigt rele­vanta delarna av din text. Men du behöver kunna se att det som verkade bra när du började skriva kanske inte längre fyller sin plats i slutet av skriv­processen.

Om du inte klarar att döda dina älsklingar riskerar du att få en onödigt om­fattande text som inte håller sig till­räckligt till vinkeln. Istället för att föra fram ett stringent budskap till läsaren blir de där fyndiga formu­leringarna mest för­virrande.

Det bästa sättet att lära sig att döda älskling­­arna är att tänka på att skrivande inte är linjärt utan att vi planerar, formu­­lerar och revi­­derar sam­tidigt – att skriva något som du senare tar bort är en natur­lig del av den processen.

Och är det riktigt svårt att ta livet av en snygg fras eller ett avsnitt som du lagt ner mycket tid på, spara det du stryker i ett eget dokument så kanske du kan använda det i någon annan text.


Fotnot: Fotnoter med annat än refe­renser är oftast älsk­lingar som borde ha dödats. Känner du för att lägga något i en fot­not, ta det som ett tecken på att det inte är till­räck­ligt relevant för att vara med. Stryk det istället för att störa läsarens flyt. Är det rele­vant, arbeta in det i bröd­texten (så borde jag ha dödat den här älsklingen?).

Mer från mig om textredigering

Webbkurs om textredigering

Böcker om textgranskning

Böckerna finns att köpa i de stora nät­bok­handlarna, men är alltid billigast på min kurs­portal Evas skrivskola. De ingår i några av mina webb­kurser (se kursbeskrivningarna).

Fler blogginlägg

Snabba skrivtips från Evas skrivskola

Mer om att döda dina älsklingar

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: