Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Okej med media

av | 5/2 2014 | Språknyheter

Nu har Språkrådet ändrat rekommendationen för hur man böjer ordet medium. Den latinska pluralformen media som man tidigare avrått från är nu okej – ibland.

En vanlig språkriktighetsfråga är hur man böjer order medium och jag har många gånger ändrat media till medier när jag har korrekturläst. Nu har dock Språkrådet ändrat sin rekommendation eftersom formen media har blivit så etablerad och även fått en betydelse som inte medier har.

Anledningen till att man tidigare har avrått från den latinska pluralformen är att den inte passar in i det svenska böjningsmönstret. Den svenska pluralformen är också den vanligaste i flera av de betydelser som medium har i svenskan, som i: lagringsmedier, fysikaliska medier eller spiritistiska medier. I de här fallen rekommenderar också Språkrådet att man fortsätter att använda svensk plural.

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”]Ordet media har även fått en särskild betydelse när man talar om ett abstrakt verksamhetsområde.[/pullquote]

När man talar om medier i betydelsen av kanaler för informationsspridning vacklar dock bruket. Här tycker Språkrådet att man även fortsättningsvis ska använda den svenska pluralformen när man avser de enskilda kanalerna, som: Facebook och Twitter är exempel på sociala medier. Och vid sammansättningar böjer man medium som andra latinska lånord: medievana, akvariefisk.

När man använder ordet med en kollektiv innebörd som avser radio, tv, tidningar och internet som en helhet tycker dock Språkrådet nu att man kan använda media, som i: Partiet har fått stort utrymme i media. När man använder ordet i den betydelsen använder man bestämningar i singular: svensk media, jämför med svensk press.

Ordet media har även fått en särskild betydelse när man talar om ett abstrakt verksamhetsområde, jämförbart med kultur eller vetenskap, till exempel: Vi har kurser i media, reklam och design. I de fallen rekommenderar nu Språkrådet att man bör använda media. Använt i den här betydelsen tycker Språkrådet också att man kan skriva sammansättningar som mediagymnasium och mediavärlden.

Den nya rekommendationen följer språkbruket och underlättar för oss nitiska korrekturläsare som vill följa språkvårdens rekommendationer eftersom vi nu kan låta media stå kvar när det har en kollektiv betydelse. Eller så blir det fortsatta rättelser eftersom det bara är i vissa betydelser som media är godkänt.

Mer om media eller medier

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Medier eller media? – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola - […] Okej med media […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: