Hen med i NE

Nu finns det könsneutrala pronomenet hen med i Nationalencyklopedin, vilket kan vara ytterligare ett litet steg mot att det etableras ett nytt pronomen i svenskan.

Jag har ju skrivit ett flertal inlägg om det könsneutrala pronomenet hen sedan ordet fick ett rejält uppsving och orsakade hätska debatter under 2012. I maj förra året ändrade Språkrådet sina rekommendationer till att det inte finns några språkliga hinder att använda ordet, men att det kan väcka irritation och att man bör anpassa användningen till kommunikationssituationen och mottagarna.

Det kanske är ett steg på vägen mot att hen blir etablerat som pronomen.

Nu har Nationalencyklopedin, NE, gett hen en egen post (i betydelsen som pronomen, hen kan även betyda bryne). Det kanske är ett steg på vägen mot att hen blir etablerat som pronomen – dock troligen ett litet steg, för som det påpekas i artikeln i NE har hen ännu inte fått något större genomslag i allmänt språkbruk.

I NE tas flera användningar av ordet upp: dels istället för otympliga konstruktioner som han eller hon, dels som konsekvent ersättning för han eller hon. I det senare fallet påpekar NE att det ofta handlar om att användaren anser att könsbestämning är ovidkommande eller att man inte vill definiera sig själv enligt konventionella könsnormer.

Jag saknar dock ett område, nämligen när man använder hen för att könet är ovidkommande eller att det inte är önskvärt att det avslöjas, till exempel om man vill hålla en persons identitet anonym. Här finns det en viss spridning av ordet i studentuppsatser där man benämner informanter med hen, vilket svenskprofessorn Per Ledin har studerat och skrivit om på sin blogg.

·····························

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknyheter/hen-med-i-ne/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.