Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Hen med i NE

av | 29/1 2014 | Språknyheter

Nu finns det könsneutrala pronomenet hen med i Nationalencyklopedin, vilket kan vara ytterligare ett litet steg mot att det etableras ett nytt pronomen i svenskan.

Jag har ju skrivit ett flertal inlägg om det könsneutrala pronomenet hen sedan ordet fick ett rejält uppsving och orsakade hätska debatter under 2012. I maj förra året ändrade Språkrådet sina rekommendationer till att det inte finns några språkliga hinder att använda ordet, men att det kan väcka irritation och att man bör anpassa användningen till kommunikationssituationen och mottagarna.

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”]Det kanske är ett steg på vägen mot att hen blir etablerat som pronomen.[/pullquote]

Nu har Nationalencyklopedin, NE, gett hen en egen post (i betydelsen som pronomen, hen kan även betyda bryne). Det kanske är ett steg på vägen mot att hen blir etablerat som pronomen – dock troligen ett litet steg, för som det påpekas i artikeln i NE har hen ännu inte fått något större genomslag i allmänt språkbruk.

I NE tas flera användningar av ordet upp: dels istället för otympliga konstruktioner som han eller hon, dels som konsekvent ersättning för han eller hon. I det senare fallet påpekar NE att det ofta handlar om att användaren anser att könsbestämning är ovidkommande eller att man inte vill definiera sig själv enligt konventionella könsnormer.

Jag saknar dock ett område, nämligen när man använder hen för att könet är ovidkommande eller att det inte är önskvärt att det avslöjas, till exempel om man vill hålla en persons identitet anonym. Här finns det en viss spridning av ordet i studentuppsatser där man benämner informanter med hen, vilket svenskprofessorn Per Ledin har studerat och skrivit om på sin blogg.

Fler inlägg om jämställt språk

Läs mer om hen

  • Hen – artikel om det könsneutrala pronomenet i Nationalencyklopedin.
  • Hen i studentuppsatser – inlägg av Per Ledin, professor i svenska språket vid Örebro universitet, på bloggen På svenska. (struken 220909, bloggen finns inte kvar)

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: