Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

JO skriver återigen av anmälningar om svårt språk

av | 22/1 2014 | Språknyheter

Justitieombudsmannen har återigen beslutat sig för att skriva av anmälningar om brott mot språklagen, denna gång tre anmälningar om Skolverkets svårbegripliga kunskapskrav.

I mitten av november förra året skrev jag om att en lärare hade anmält Skolverket till Justitieombudsmannen, JO, för brott mot språklagen, eftersom han ansåg att varken lärare eller elever förstår Skolverkets kunskapskrav för matematik och naturkunskap. Efter att bland annat Skolvärlden skrivit om anmälan lämnades ytterligare två anmälningar in, om kunskapskraven för fysik samt kurserna Kommunikation och Medier, samhälle, kommunikation.

Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt.

Den ena anmälaren hänvisar till en artikel i Skolvärlden där Christina Månberg, chef för gymnasieenheten på Skolverket, säger att kunskapskraven är begripliga i sitt sammanhang och när man bearbetar dem tillsammans med en lärare, samt att de är skrivna för lärarna. Detta reagerade anmälaren på och skrev i sin anmälan elever och föräldrar blir beroende av lärarens tolkning, vilket till exempel kan få konsekvenser om läraren byts ut.

Språklagens paragraf elva verkar så tydlig och svår att misstolka: Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Men JO anser sig inte kunna granska språkbruket i ämnesplanernas kunskapskrav eftersom det står i förarbetena till lagen att klarspråk är särskilt angeläget i domar, beslut och andra handlingar som kommer från förvaltningsmyndigheter och domstolar och som rör enskilda. Skolans läroplaner tycker JO är dokument av annat slag.

Nog är det sorgligt att språklagen som låter så bra i teorin uppenbarligen bara rör en ytterst begränsad del av det offentliga språket eftersom JO inte ens tar upp anmälningar mot lagen till prövning. Men det jag framför allt förundras över är det stora motståndet mot att skriva vårdat, enkelt och begripligt. För vad är meningen med att skriva texter som mottagarna inte kan ta till sig?

Mer läsning om JO-anmälan

  • Lärare JO-anmäler Skolverket för obegripligt språk – inlägg från 13 november 2013.
  • Två nya anmälningar till JO mot Skolverket, Skolverket JO-anmäls – språket obegripligt, Skolverket : formuleringarna är tydligare nu och ”Kunskapskraven ger ingen grund för likvärdighet” – artiklar om JO-anmälan i tidningen Skolvärlden. (avlänkat 240815, tidningens sajt finns inte kvar)
  • JO skriver av anmälan om svårt språk – JO:s pressmeddelanden om avskrivningen av de tre anmälningarna, med länk till besluten. (struket 221022, finns inte kvar)

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: