Om våren gläds vi åt sol, värme och grönska – men många lider av att luften blir full av pollen. Det är ett ord vi använt i snart trehundra år.
Pollen är ett finkornigt material som bildas i fröväxternas hanorgan, ståndarna. Pollenet sprids sedan för att befrukta honorganet, pistillen, på andra exemplar av växten (korspollinering), eller ibland samma växt (självpollinering).
Pollenet sprids med vind, vatten eller vibrationer, eller så sprids det med hjälp av insekter som bin och humlor. De små, små pollenkornen är ett vanligt allergen, det vill säga ett ämne som ger en allergisk reaktion. Reagerar man på pollen har man pollenallergi, också kallat hösnuva.
Ordet härstammar från latin där pollen betyder mjöl eller stoft. Besläktade ord är polenta, korngryn och pulver. En synonym är frömjöl.
Det är lätt att tänka att frömjöl är det ord som använts längst på svenska och att pollen är en vetenskaplig benämning som slagit igenom på senare tid, som att man förr brukade använda ordet kräfta för sjukdomen cancer.
Men det tidigaste belägget för ordet pollen i svenska är från 1755, bara fem år efter det tidigaste belägget för frömjöl.
Om folk gick omkring med kliande ögon och snöt sig på 1700-talet förtäljer dock inte de språkliga uppslagsverken. Men när SAOB:s artikel om pollen skrevs 1953 kan man anta att allergi inte var det man närmast förknippade med ordet.
Det tas nämligen inte upp en enda sammansättning som har att göra med allergi, utan de som nämns är till exempel pollenanalys, pollenflora, pollenklubba.
I Svensk ordbok (SO, senaste upplagan från 2021) är pollenregn det enda exemplet på sammansättning som också finns med i SAOB. Utöver det nämner SO bara sammansättningar med allergikoppling: pollenallergi, pollenprognos, pollensäsong, pollenvarning, björkpollen, gråbopollen.
Läran om pollen och sporer kallas för palynologi. På Naturhistoriska riksmuseet finns Palynologiska laboratoriet som håller i en webbplats, pollenrapport.se, där man kan få pollenprognoser för hela landet.
Pollenprognoserna är viktiga eftersom det inte finns något återkommande blomningsmönster som kan visa nästkommande års pollenflöden. Det finns alltid något som är avvikande, som hastiga väderomslag eller insektsangrepp.
Men hasseln brukar vara först under senvintern/tidig vår, följd av al. Alm, sälg och björk kommer sedan och eken blommar också under våren. Men de som är allergiska mot gräs- och gråbopollen kan behöva snyta sig hela sommaren.
Bok om årstidshändelser
- Årets ord – om årstidshändelser och kalenderdagar – en bok som samlar alla mina blogginlägg om årets ord till och med hösten 2024.
Mer om vårord
- Vändpunkten vårdagjämning – inlägg från 20 mars 2019.
- Sippa – en symbol för våren – inlägg från 15 april 2020.
- Valborg välkomnar våren – inlägg från 21 april 2021.
- Kristi himmelsfärdsdag inleder sommaren – inlägg från 18 maj 2022.
- Fler inlägg om årstidsord
Läs mer om pollen
- Pollen – sökning på svenska.se där man kan läsa mer om ordet och dess ursprung i ordböckerna SAOL, Svenska Akademiens ordlista, SO, Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien samt SAOB, Svenska Akademiens ordbok.
- Wikipedias artikel om pollen.
- pollenrapporten.se – webbplats som drivs av Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet där man kan hitta pollenprognoser, pollenkalender och allmän info om pollen.
0 kommentarer