Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Jordbruksverkets klarspråksår 2013

av | 27/8 2014 | Språknyheter

När Jordbruksverket vek ett helt år åt klarspråksarbete då man bland annat mätte effekterna blev resultatet så framgångsrikt att verket tilldelades Klarspråkskristallen.

Som jag berättade i våras tilldelades Jordbruksverket Klarspråkskristallen på Språkrådsdagen i maj för sitt klarspråksarbete under 2013. Under året arbetade man aktivt för att förbättra myndighetens texter och det gav resultat.

– Vi har verkligen nått fram med att det är viktigt med klarspråk! sa projektledaren Eva Enochsson på Språkrådsdagen.

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”]Det är viktigt att göra det lustfyllt.[/pullquote]

Projektets mål var att de anställda skulle gå Språkrådets webbutbildning Att skriva bättre och att myndighetens texter skulle bli bättre. Tre fjärdedelar av de anställda gjorde utbildningen under året. Texternas begriplighet testades med Språkrådets Klarspråkstest och ett poängsystem, och resultatet blev också bättre texter. Framför allt förbättrades ton och tilltal.

Några av de slutsatser man drog från projektet var att klarspråk inte är ett projekt utan ett förhållningssätt och att det tar tid att ändra sitt sätt att skriva. Men också att man har hittat arbetssätt som man kan fortsätta att använda.

För att öka intresset för klarspråk gjorde man en rad olika aktiviteter.

– Det är viktigt att göra det lustfyllt, vi hade till och med klarspråksrim på toaletten, berättade generaldirektören Leif Denneberg på Språkrådsdagen.

Förutom rim som ”Tänk på ditt ordbruk, när du skriver om jordbruk” och ”Att ha läsarens perspektiv i tanken, är lika viktigt som att inte droppa på toakanten” hade man bland annat tävlingar, kobingo, klarspråksverkstäder och en blogg. Symbolen för klarspråksåret blev Kossan Klara.

Under 2014 har klarspråksarbetet fortsatt på Jordbruksverket, med nya mål och prioritet på andra texter än under 2013. Dessutom arbetar man med att ta fram en metod för att mäta kundernas syn på texterna. Det långsiktiga målet är att alla medarbetare ska tänka och skriva klarspråk från början.

Vill du läsa mer om Jordbruksverkets klarspråksprojekt finns en rapport på Jordbruksverkets webbplats.

······························

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: