Under sommaren berättade Svenska Akademien att det könsneutrala pronomenet hen kommer med i nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista, SAOL, vilket sannolikt befäster ordet plats i svenskan.
I slutet av juli kom en intressant nyhet för alla språkintresserade – det nya könsneutrala pronomenet hen kommer att tas med i nästa version av SAOL.
– Det är ganska enkelt. Det är ett ord som är i bruk och som fyller en funktion, utan tvekan, sa SAOL:s huvudredaktör Sven-Göran Malmgren till Sveriges Radios P4 Skaraborg.
Det är ett ord som är i bruk och som fyller en funktion.
Till TT sa han:
– Vi har följt ordets utveckling i fem år och det är ingen dagslända utan det blir mer och mer etablerat. Nu är det ett ganska vanligt ord som fyller en funktion så det finns ingen anledning att inte ta med det.
Ordets betydelse blir ungefär det som står i Språkrådets rekommendation, det vill säga att det kan användas dels när könet är okänt, dels när en person inte identifierar sig som man eller kvinna.
P4 Skaraborg intervjuade även Lena Lind Palicki på Språkrådet som tyckte att eftersom ordet blivit så etablerat under de senaste åren känns det självklart att det ska stå med i SAOL, även om det fortfarande är kontroversiellt.
Att ordet upprör många har inte heller varit någon anledning till att inte ta med ordet i SAOL, enligt Sven-Göran Malmgren. Förutsättningen för att ett ord ska tas med i SAOL är att det används av många och helst över hela landet.
Några exempel på hur ordet börjar användas i vanlig bruksprosa kommer från fackförbunden. Handels och IF Metall säger till Arbetet att de använder hen i vissa texter, och Byggnads bestämde på sin kongress i somras att använda hen i sina stadgar.
– När till och med mansdominerade Byggnads använder sig av ordet i sina stadgar bidrar det till en normalisering, sa Lena Lind Palicki till SVT Kultur.
Byggnads ordförande Johan Lindholm kommenterade beslutet i ett pressmeddelande där han sa:
– Det är viktigt att ingen ska känna sig utesluten och ovälkommen till byggbranschen. Står det ”han” överallt så kan det tolkas som om det inte berör kvinnor eller andra könsidentiteter.
Att hen kommer med i SAOL kommer troligen att ge ordet en ytterligare skjuts in i språket. Sven-Göran Malmgren exemplifierade till TT med ordet förstås som direkt blev mycket vanligare när det tagits med i SAOL 1950.
Nästa upplaga av SAOL kommer ut nästa år, troligen i april.
Fler inlägg
Mer att läsa om hen
- ”Hen” tar plats i svenska ordlistan – artikel på Sveriges Radios sajt som ljudklipp från P4 Skaraborg där Sven-Göran Malmgren och Lena Lind Palicki intervjuas.
- Hen kommer med i SAOL – TT-artikel publicerad på Svenska Dagbladets sajt.
- Han blir hen hos Byggnads – artikel på SVT Kulturs sajt.
- Ökad satsning på jämställdhet – artikel i Byggnadsarbetaren.
- Byggnads först med hen – artikel i Arbetet.
- Hur används pronomenet hen? – Språkrådets rekommendation i Frågelådan.
- Hen – fyllig artikel i Wikipedia om ordets användning och historia, och debatten om det.
0 kommentarer