Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Hen med i SAOL 2015

av | 20/8 2014 | Språknormer, Språknyheter

Under sommaren berättade Svenska Akademien att det könsneutrala pronomenet hen kommer med i nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista, SAOL, vilket sannolikt befäster ordet plats i svenskan.

I slutet av juli kom en intressant nyhet för alla språkintresserade – det nya könsneutrala pronomenet hen kommer att tas med i nästa version av SAOL.

– Det är ganska enkelt. Det är ett ord som är i bruk och som fyller en funktion, utan tvekan, sa SAOL:s huvudredaktör Sven-Göran Malmgren till Sveriges Radios P4 Skaraborg.

Det är ett ord som är i bruk och som fyller en funktion.

Till TT sa han:

– Vi har följt ordets utveckling i fem år och det är ingen dagslända utan det blir mer och mer etablerat. Nu är det ett ganska vanligt ord som fyller en funktion så det finns ingen anledning att inte ta med det.

Ordets betydelse blir ungefär det som står i Språkrådets rekommendation, det vill säga att det kan användas dels när könet är okänt, dels när en person inte identifierar sig som man eller kvinna.

P4 Skaraborg intervjuade även Lena Lind Palicki på Språkrådet som tyckte att eftersom ordet blivit så etablerat under de senaste åren känns det självklart att det ska stå med i SAOL, även om det fortfarande är kontroversiellt.

Att ordet upprör många har inte heller varit någon anledning till att inte ta med ordet i SAOL, enligt Sven-Göran Malmgren. Förutsättningen för att ett ord ska tas med i SAOL är att det används av många och helst över hela landet.

Några exempel på hur ordet börjar användas i vanlig bruksprosa kommer från fackförbunden. Handels och IF Metall säger till Arbetet att de använder hen i vissa texter, och Byggnads bestämde på sin kongress i somras att använda hen i sina stadgar.

– När till och med mansdominerade Byggnads använder sig av ordet i sina stadgar bidrar det till en normalisering, sa Lena Lind Palicki till SVT Kultur.

Byggnads ordförande Johan Lindholm kommenterade beslutet i ett pressmeddelande där han sa:

 Det är viktigt att ingen ska känna sig utesluten och ovälkommen till byggbranschen. Står det ”han” överallt så kan det tolkas som om det inte berör kvinnor eller andra könsidentiteter.

Att hen kommer med i SAOL kommer troligen att ge ordet en ytterligare skjuts in i språket. Sven-Göran Malmgren exemplifierade till TT med ordet förstås som direkt blev mycket vanligare när det tagits med i SAOL 1950.

Nästa upplaga av SAOL kommer ut nästa år, troligen i april.

Fler inlägg

Mer att läsa om hen

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: