Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Ett politiskt språkår

av | 14/1 2015 | Språknyheter

2014 blev ett politiskt språkår – många av nyorden som noterades under året har politisk anknytning och den nya regeringens planer på att dra ned anslagen för flera språkliga institutioner mötte stora protester.

Under 2014 byttes den borgerliga regeringen ut efter åtta år och något av det första den nya rödgröna regeringen gjorde var att förkunna dramatiska nedskärningar för språkliga institutioner som Terminologicentrum TNC och Medelhavsinstituten. Om detta och om proteststormarna som följde skrev jag i höstas.

Protesterna gav effekt och regeringen backade väldigt snabbt om Medelhavsinstituten. Snart därefter meddelade regeringen att även de internationella högskolesatsningarna var ”tryggade” – ett lite lustigt ordval att använda av den som själv stod för hotet.

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”]”Språket i sig visade en ökad politisering.”[/pullquote]

Och efter att oppositionens budget antogs i riksdagen räddades även TNC – riksdagen beslutade i en detaljerad budget för området Näringsliv att TNC:s anslag inte ska minskas.

Något gott kanske regeringens tvära kast i språkpolitiken ändå har fört med sig. Till exempel har flera olika yrkesgrupper, till exempel ingenjörer och läkare, trätt fram och berättat hur betydelsefullt språkvård är för dem.

Men det var inte bara språkliga institutioner som hamnade i hetluften under det politiska året 2014, utan språket i sig visade en ökad politisering. I alla fall i den nyordslista som sammanställs av Språkrådet och Språktidningen. Bland nyorden med politisk anknytning finns till exempel kärrtorpa, ryggprotest, attefallshus och så de nya färgkombinationerna rödgrönrosa och blåbrun för tänkbara partisamarbeten. Många nyord har en genuspolitisk anknytning, som genusbudgetering, cis-person, tvåkönad norm, en (istället för man) och icke-binär.

Nästan halva listan har politisk anknytning jämfört med bara två av orden på år 2000 års nyordslista, konstaterar Per Gudmundson på Svenska Dagbladets ledarsida. Andra valår har inte gett lika stort avtryck i nyordslistan, utan 2014 års starka politisering kan egentligen bara jämföras med det dramatiska året 2001 med Göteborgs-kravallerna och terrorattacken på World Trade Center och Pentagon.

Fler nymodigheter är att vänta, dock kanske inte riktigt så politiska. Men i vår släpps den 14:e upplagan av Svenska Akademiens ordlista, svenskans stavningsnorm och en bibel för språknördar. Cirka 7 000 ord ska bort samtidigt som ordlistans omfång ökar med cirka 40 procent – bland annat med partikelverb.

Man kan nog räkna med många upprörda röster om fina ord som försvunnit och hemska nymodigheter som kommit in. Vet du med dig att du brukar ha svårt med språkliga förändringar kan jag rekommendera att läsa Patrik Hadenius artikel längst ner i länklistan nedan. (Avlänkat 240213, sidan finns inte kvar.)

Länkar för mer information

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: