2014 blev ett politiskt språkår – många av nyorden som noterades under året har politisk anknytning och den nya regeringens planer på att dra ned anslagen för flera språkliga institutioner mötte stora protester.
Under 2014 byttes den borgerliga regeringen ut efter åtta år och något av det första den nya rödgröna regeringen gjorde var att förkunna dramatiska nedskärningar för språkliga institutioner som Terminologicentrum TNC och Medelhavsinstituten. Om detta och om proteststormarna som följde skrev jag i höstas.
Protesterna gav effekt och regeringen backade väldigt snabbt om Medelhavsinstituten. Snart därefter meddelade regeringen att även de internationella högskolesatsningarna var ”tryggade” – ett lite lustigt ordval att använda av den som själv stod för hotet.
[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”]”Språket i sig visade en ökad politisering.”[/pullquote]
Och efter att oppositionens budget antogs i riksdagen räddades även TNC – riksdagen beslutade i en detaljerad budget för området Näringsliv att TNC:s anslag inte ska minskas.
Något gott kanske regeringens tvära kast i språkpolitiken ändå har fört med sig. Till exempel har flera olika yrkesgrupper, till exempel ingenjörer och läkare, trätt fram och berättat hur betydelsefullt språkvård är för dem.
Men det var inte bara språkliga institutioner som hamnade i hetluften under det politiska året 2014, utan språket i sig visade en ökad politisering. I alla fall i den nyordslista som sammanställs av Språkrådet och Språktidningen. Bland nyorden med politisk anknytning finns till exempel kärrtorpa, ryggprotest, attefallshus och så de nya färgkombinationerna rödgrönrosa och blåbrun för tänkbara partisamarbeten. Många nyord har en genuspolitisk anknytning, som genusbudgetering, cis-person, tvåkönad norm, en (istället för man) och icke-binär.
Nästan halva listan har politisk anknytning jämfört med bara två av orden på år 2000 års nyordslista, konstaterar Per Gudmundson på Svenska Dagbladets ledarsida. Andra valår har inte gett lika stort avtryck i nyordslistan, utan 2014 års starka politisering kan egentligen bara jämföras med det dramatiska året 2001 med Göteborgs-kravallerna och terrorattacken på World Trade Center och Pentagon.
Fler nymodigheter är att vänta, dock kanske inte riktigt så politiska. Men i vår släpps den 14:e upplagan av Svenska Akademiens ordlista, svenskans stavningsnorm och en bibel för språknördar. Cirka 7 000 ord ska bort samtidigt som ordlistans omfång ökar med cirka 40 procent – bland annat med partikelverb.
Man kan nog räkna med många upprörda röster om fina ord som försvunnit och hemska nymodigheter som kommit in. Vet du med dig att du brukar ha svårt med språkliga förändringar kan jag rekommendera att läsa Patrik Hadenius artikel längst ner i länklistan nedan. (Avlänkat 240213, sidan finns inte kvar.)
Länkar för mer information
- Bister språklig budget– inlägg från 29 oktober 2014.
- Debatt om regeringens språkpolitik – inlägg från 5 november 2014.
- Medelhavsinstituten blir kvar – artikel i Svenska Dagbladet.
Internationella högskolesatsningar tryggade – pressmeddelande från regeringen.(Avlänkat 240213, sidan finns inte kvar.)Riksdagsbeslut om TNCs anslag – pressmeddelande från Terminologicentrum TNC.(Avlänkat 240213, sidan finns inte kvar.)- Termer är centrala för alla ingenjörer – debattartikel i Svenska Dagbladet.
- Hotad språkvård hotar även den medicinska säkerheten – debattartikel i Läkartidningen.
Från attefallshus till åsiktskorridor – Språkrådet skriver om 2014 års nyordslista, med länk till pdf med hela listan.(Avlänkat 240213, sidan finns inte kvar.)- Ett år av språkpolitisering – ledarartikel i Svenska Dagbladet.
- 7 000 ord ska bort ur SAOL – artikel i Dagens Nyheter.
- Jämställdhet i ordlistan – artikel i den finländska tidskriften Språkbruk
- ”Så botar du motviljan mot de nya orden” – krönika av Språktidningens chefredaktör Patrik Hadenius i Dagens Nyheter.
0 kommentarer